Aslaug Hagas blide fjes er erstattet med et sint fjes. Hun «tar et oppgjør med regjeringen» i vindkraftutbygging. Hun sier i Dagsnytt 18 at hun vil ha 300 milliarder til utbygging av mer fornybar kraft. Det er så mye penger at det ikke er til å fatte. Hagas krav kommer i tillegg til de 150 milliarder som hittil er brukt i subsidier på det grønne skiftet. Nesten alt har gått til elbiler og vindkraft uten at utslippene er gått ned. Hagas nestleder i Fornybar Norge, Bård Standal, støtter sjefen og begår en kronikk KSU.NO - Vindkraft redder natur. Det er en merkelig påstand.

Kronen har svekket seg mot alle valutaer og tilliten til norsk økonomi ser ut til å være for nedadgående. Det fører til rare utslag som for eksempel handlingsregelen i Oljefondet. Den størrelsen av fondets verdi som politikerne kan ta fra fondet hvert år er tre prosent. Det er en god regel som Stoltenberg innførte, men fondets siste kvartalsrapport viser at kronen har svekket seg kraftig mot de valutaer som Oljefondet er investert i. Fondets verdi oppgis i kroner, og da påvirkes markedsverdien av svingninger i kronekursen fordi fondet kun er investert utenfor Norge. Det betyr at fondsverdien har økt i kroner.

Samme dag som Haga forlanger 300 milliarder på bordet, tildeler britene 200 nye olje og gasslisenser i Nordsjøen. Britain commits to hundreds of North Sea oil and gas licences Reuters  Dette står i kontrast til regjeringen i Norge som kansellerte 26 konsesjonsrunde etter hestehandel med SV. Norge har et oljefond som tappes til subsidiebruk til fordel for hvilken som helst industrisatsing, ser det ut til. Når ideologi blir til industripolitikk uten konsekvensutredning, er det ikke bra.

Gitt at svekkelsen av kroneverdien er et utslag av dårlig politikk, så blir det slik at dårlig politikk gjør at politikerne kan bruke flere kroner innenfor handlingsrommet i treprosentregelen.

Tyskland sliter med høye energipriser og økende gjeldsbyrde. Energiewende har gått for fort og kostet innbyggerne i Tyskland dyrt. 16 prosent av tyske bedrifter er i ferd med å flytte ut av landet, mens 30 prosent har planer om det samme (BDI). Vi ser nå kapitalens «Flight to Quality» både i Norge og Europa.

Norge utelukker som det eneste land i EU-sonen, netto-opptaket av CO2 fra skogen i klimaregnskapet. Høyres landsmøte vedtok at skogen skulle telle med, men Erna Solberg og Nikolai Astrup aksepterte ikke landsmøtets vedtak fordi dette kunne så tvil om Norges ambisjoner i klimaspørsmålet. Etter omkamp fikk de et vedtak som passet disse koryfeene bedre, skogen skal fremdeles ikke telle i klimaregnskapet enda skogens CO2 opptak tilsvarer nesten hele vårt utslipp fra energibruk. I tillegg kan Norge regne inn opptak fra alger, tang og tare i havet. Høyres og Arbeiderpartiets standpunkt er uforståelig, de tror ikke på fotosyntesen.

Så skjer det at norske Industrikommuner nå ønsker å utrede kjernekraft. Små desentrale tredjegenerasjons kjernekraftverk vil øke beredskapen, kostnadene til linjenett går ned, og naturinngrepene fra vindkraft vil falle bort. Landbasert vindkraft kan knapt konkurrere med kjernekraft, mens havvind ikke er konkurransedyktig i pris pr. kilowattime. I fjor hadde Arendalsuka ett innlegg om kjernekraft, i år blir det 12 innlegg. «Tilkarringsindustrien» legger derfor nå inn et ekstra gir mot stortingspolitikerne, for dette liker de ikke.. https://www.gat.no/meninger/i/l3WoL3/lokker-med-at-dette-blir-pengemaskiner

WWF ved Fredrik Myhre mener at havet står både i en klimakrise og en naturkrise, og det kan oppstå boblebad-temperaturer i Norskehavet Boblebad-temperaturer i havet – Dagsavisen . Svenske forskere har også gjort en ­studie som viser at en årsak til hetebølgen kan være at Golfstrømmen går saktere og den kan stoppe innen 2025- 2050. https://www.nrk.no/urix/ny-forskning_-golfstrommen-kan-kollapse-nnen-2050-1.16493989t

Golfstrømmen transporterer 150 millioner kubikk-kilometer vann per sekund når den passerer sør for Newfoundland, der er strømmen rundt 100 km bred og 1 km dyp.

Vår hjemlige kyststrøm fra Østersjøen svinger inn på Norskekysten ved Lindesnes og derfra inn i alle våre fjorder på sin vei nordover. Det har vært forholdsvis kaldt i juli, omkring 14 grader ved Lindesnes, 11 grader ved Tromsø og 8 grader lenger nord. Andøya ligger så nær en arm av Golfstrømmen at lakseoppdrettere drar nytte av et varmere vann på vinteren. Andsnes opplevd en temperaturøkning i vanntemperaturen fra 11,6 til 11,9 grader. National Oceanic and Atmospheric Administration meldte dessverre nylig at snittemperaturen i den nordlige delen av Atlanterhavet var 24,9 grader, The North Atlantic is experiencing a 'totally unprecedented' marine heat wave CNN

Det hele drar seg nå i klimaspørsmålet med varmere hav i sikte, men det er et men, fordi tyskere som driver forskning vest for Svalbard akkurat nå har problemer med uventet tykk is. follow-polarstern.awi.de/?lang=en

Dette er noe av det alvorlige bakteppet som har skapt en kognitiv dissonans i Norge. Planer om kjernekraft i Norge er en slags klimarelatert dynamittgubbe som er i ferd med å eksplodere i energipolitikken, er det kjernekraft som skal redde vår natur?

Araberne har et uttrykk som sier: «nå begynner du å lukte kamelen i baken» hvis de er på sporet av noe. Det er kanskje på tide å lukte kamelen i baken og spørre seg om vi er klare for kjernekraft?