Statkraft så ikke lønnsomhet i vindkraftutbygging på Fosen og foretok en nedskriving på 1,3 milliarder i 2020. Det oppsiktsvekkende med dette er at politikerne reagerte negativt på Statkrafts økonomiske kalkyler samtidig, og de neglisjerte Sametingets advarsel om menneskerettighetsbrudd. Bygging ble gjennomført, og Erna Solberg åpnet to nye kabler til Tyskland og England i 2021, noe som økte strømprisen med over 20 prosent.

ACER har nå myndighet til å bestemme over medlemslandene i grenseoverskridende spørsmål om energi. Hvem står egentlig «bak forhenget» med å gjøre Norge til ressurskoloni?

Silicon Valley Bank i USA ble stengt nylig, og det sender sjokkbølger inn i et bredt spekter av næringer, også i Norge. USA har igjen tillatt et finansielt masseødeleggelsesvåpen som kalles derivater. I 2019 sa Black Rock i klartekst at en ny økonomisk krise ville bli så stor at de gamle metodene med kvantitative lettelser, som betyr pengetrykking og rentenedsettelser, ikke ville være nok for å rette opp situasjonen.

Black Rock kjøpte Guleslettene vindkraftverk av Zephyr, som eies av norske offentlige kraftselskap, mens historien om Tellesnes vindpark finner du her.

Som representant for et offentlig eierskap burde politikerne ha bestrebet seg på å stille relevante spørsmål ovenfor sine velgere om en slik praksis er akseptabel. Det gjorde ikke Erna Solbergs regjering som trasset igjennom vindkraftutbyggingen på Fosen og viste med det for alle at dette handler mest om økonomiske og materielle tellekanter. Det viser også at «de lukkede roms politikk» er gangbart i Norge når kraftselskapene fikk bygge på Fosen 7 år før saken var avgjort i retten. Det er heller ikke en lek når avisen Kapitals redaktør Hegnar, fremdeles står for sitt utsagn om at samer er grådige og at de herser med oss. Han burde kanskje stille seg et spørsmål om hva er det Tyskerne gjør?

Vindkraftplanene i Finnmark berører både samerettigheter og sikkerhetspolitikk. Ny kraft og nye overføringslinjer behøves for å beholde folk og industri i fylket, fordi  mye av eksisterende strømproduksjon vil gå til elektrifisering av anlegget på Melkøya. Elektrifisering av Melkøya er paradoksalt fordi LNG gassen på Melkøya er «grønn» nok for å brennes EUs gassturbiner til strømproduksjon, men ikke «grønn» nok for Melkøyas gassturbiner for akkurat samme formål.

Internasjonal storkapital har oppdaget muligheten for å høste av romslige norske subsidier, lite eller ingen skatt, gratis nett til transport av vindkraften, og ikke minst transformasjon av variabel vindkraft til jevn kraft ved bruk av norsk rimelig fornybar vannkraft som balansekraft. Vi er tilbake til «fossespekulantenes» tid med rovkapitalisme og globalisme.

Dette skjer under et system som har gjort det lovlig å drenere nordmenns lommebok gjennom statlige overføringer i grønne sertifikater og høy strømpris, et forhold som er tematisert i tredje sesong av NRK- serien Exit, ettergått av Tax Justice Norge i en faktasjekk.   «Når privatpersoner bygger noe ulovlig vil staten, i form av kommunen, kunne gi et pålegg om å stanse virksomhet, fjerne bebyggelse, samt vedta løpende tvangsmulkter dersom man ikke lystrer. Fosen Vind DA, som blant annet er eid av Statkraft, har ikke fått pålegg eller tvangsmulkter for vindparken, til tross for Høyesteretts enstemmige storkammerdom.» (Børsen.no, 4. mars)

Stadtwerke München vil ikke møte sametingspresidenten mens Fremskrittspartiet nekter å beklage ovenfor samene på Fosen. Kanskje det er lurt å lytte til Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt som spør:» Fosenvindmøllene – slår rettsstaten sprekker?»

Det er store likhetstrekk i det som skjer nå i Israel og Norge når det gjelder rettssystemet.  I Israel har det over en lengre periode vært blodige sammenstøt mellom store folkemasser og politi på grunn av at  Netanyahus regjering har til hensikt å endre loven slik at regjeringen kan sette til side høyesterettsdommer. Denne gang er det samene som lider, men hva med neste gang?

Tross vestlige sanksjoner økte Russlands oljeproduksjon i 2022, og vil øke ytterligere i 2023 fordi de har funnet nye markeder og villige tankfraktere (Reuters). Det gjør at vi drasser rundt med en bremsekloss som reduserer vår industrielle konkurransekraft samtidig som det synliggjør et dysfunksjonelt politiske håndverk i energispørsmålet. Vi må tenke nytt for å utrede strømproduksjon fra andre kilder, ikke gjøre som Tyskland som igjen tenker «gammelt» og fyrer 14 kullkraftverk og et oljekraftverk for fullt. Mye av Norges strøm-eksport til Tyskland og England dreneres ut derfra som videresalg. Det er grunn til å spørre politikere hvorfor vi skal bygge ned vår natur og fortsette med menneskerettighetsbrudd som skader vårt rettssamfunn for å erstatte kraftmangel i Tyskland?

Matkøene i Norge vokser som følge av høye energipriser, Sintef jobber på oppdrag for kraftbransjen med å gjøre Norge til Europas batteri, noe som ikke vil bidra til lavere energipriser. Fosen sakens dilemma viser at regjeringen er et talerør og en forsvarer av en statskapitalisme ved bruk av den privateide strømbørsen Noor Pools algoritmer. Alt for å få ut makspris på strøm til norsk næringsvirksomhet og forbrukere. Det er på høy tid å se på politikken som har ført til dette slik at vi alle ikke blir gjort til  sosialklienter gjennom «strømstøtte».

Er det snart på tide å gjenvinne nasjonal selvrespekt?