Det handler om strømprisen, fastsatt av hvitsnippgutta på Nord Pool-børsen. Hvem skummer de enorme inntekter fra verdier muliggjort av verdens ypperste vannkraftekspertise utdannet ved Vannkraftlaboratoriet på NTNU? Hvem profitterer på svetten fra våre forfedres slit under vannkraftutbyggingen i Norge? Vannkrafteksport fra Norge utgjør under 1 prosent av det europeiske strømbehovet og betyr ingen ting i det store EU-bildet, mens strømprisen i Norge fastsettes på Nord Pool etter den dyreste kilowattimen som er å oppdrive i EU.

«Europeiske nasjoner vender tilbake til å brenne kull, bygger flere rørledninger og LNG-terminaler» (The Heritage Foundation 9 des.) Som et eksempel på dette har Sveriges energiminister Ebba Bush åpnet for oppstart av alle blokkene i Stenungsund oljekraftverk, noe som betyr forbrenning av 80 000 l olje i timen. Qatar truer med å kutte energiforsyningen til Europa på grunn av en korrupsjonsskandale som nå ryster EU.» Eva Kaili, det greske medlemmet av EU-parlamentet, sitter i varetekt etter at politiet tok beslag i kontanter på til sammen over 900 000 euro fra kofferter eid av henne». (The Times 19. des) På nettsiden til reguleringsmyndigheten for energi (RME) kan en også lese at den samlede nettleien i Norge vil øke med hele 46 prosent neste år. Sammen med krigen i Ukraina er dette det rufsete bakteppe som berører oss tungt i strømprisspørsmålet.

«Vannkraften skal oppgraderes og økes» står det i Hurdalsplattformen, men ny skattelegging på vannkraft gjør det mer interessant for regjeringen frembringe en «klimastatus og klimaplan» som en slags unna manøver. SV er lykkelig for «klimaplanen», klima- og miljøministeren vil ha mer biodrivstoff til bilene, mens finansministeren vil sette ned avgiftene på pumpa. Sistnevnte rakk ikke å lukke munnen før klima- og miljøministeren sier at biodrivstoff er så dyrt at tilsetning gjør at pumpeprisen blir den samme.

«Dagens omfattende satsing på bioenergi fra skog kan komme til å øke CO ₂-mengden i atmosfæren i mange tiår» viser en studie som forsker Holtsmark i Statistisk Sentralbyrå har utarbeidet sammen med syv internasjonale forskere. Holtsmark sier at politikere og næringslivet er blitt villedet til å tro at det er et godt klimaprosjekt å lage biodiesel av trevirke. Videre skriver Klimarealistene i en artikkel i juni i år: «Blant de mer tvilsomme tiltakene for å påvirke klimaet er produksjon av etanol og annet biobrensel for å blande inn i bensin og dieselolje, hvilket allerede har ledet til økte priser og forverret de fattiges levestandard. Det finnes flere regnestykker som viser at vinningen går opp i spinningen, at de samlede utslipp av kulldioksid fra biobrensel er større enn hva som slippes ut fra de oljeprodukter de erstatter. Hvis disse regnestykkene er riktige er påbud om innblanding av biobrensel verre enn vondt, de er direkte motproduktive».

Når så Venstres Rotevatn slenger forurensing inn i debatten om at det ligger en klimabombe i neste års statsbudsjett fordi CO2-opptaket fra norsk skog er mindre enn tidligere beregnet, så repliserer Bart-Eide med at «Da blir det blir viktig å stoppe nedbygging av natur til veier og hyttebygging mm.» Han glemte å nevne at Ap vil bygge ut mer vindkraft for å elektrifisere sokkelen med et strømbehov like stort som Oslos årsforbruk på ca. 10 TWh. De 1100 vindturbinene som allerede er installert i Norge produserte i 2021 ca. 11TWh, nå må det reises enda 1000 nye. Er det slik at Barth-Eide mener at disse vindturbinene ikke berører norsk natur? Equinor vil bruke 50 milliarder for å elektrifisere sokkelen, en kostnad som høyst sannsynlig fører til at nordmenn med gjennomsnittslønn og pensjon vil få reduksjon i sine ytelser på grunn av dette.

Hurtigladestasjoner med 10-20 ladepunkt tilsvarer et industrianlegg i effektbehov. I Oslo er det gjennomført endringer i ladetakster som reflekterer kommunens utgifter til ladestasjoner. En prisøkning fra 8. desember gjør at drivstoffkostnaden med dagens strømpris nå utgjør 34 kroner pr. mil med elbil. (Finansavisen)

I forrige uke fikk vi historiens høyeste eksport av strøm fra Norge. «Ikke en kilowatt skal sendes ut av landet dersom industrien trenger den» sa olje- og energiminister Åsland til Fri Fagbevegelse 12. mars 2019. Til forveksling lik Erasmus Montanus serverer han luftig argumentasjon om årsaker til strømpriskrisen, mens han måtte spørre Acer om han fikk lov til å regulere norsk strømeksport av hensyn til norsk forsyningssikkerhet. Om noen år vil Acer kunne fatte vedtak om Norges vannkraft som går langt ut over det du i din villeste fantasi kunne forestille deg selv om Hurdalsplattformen sier at Norge skal ha «suveren norsk kontroll over vannkrafta». Vanlige folk har ikke fryktet Ap før, men hva nå?  Sitat:» Dagbladet kan fortelle at energikommisjonen regjeringen og ledende Arbeiderparti-politikere har hatt forventninger til i nærmere ett år ikke kommer med noen løsninger på priskrisen» (17. des)

Ellers sammenfaller salget av juleøl godt med salget av juletrær i år også. God jul!