Trøndelag produserer over 20 prosent av den nasjonale jordbruksproduksjonen, og vi skal øke denne andelen i årene som kommer!

Matregionen Trøndelag har alle typer jordbruksproduksjoner med komplette verdikjeder og høy verdiskaping av råvarer. Melkeproduksjon står for over halvparten av samla verdiskaping.

Bare i Orkland og Melhus er det over 500 forskjellige foretak som lager fantastisk god mat for landet.

Fjorårets historisk gode jordbruksoppgjør var et viktig bidrag i å ta igjen inntektsgapet som norske bønder står i. Men dessverre har den  økonomiske situasjonen det siste året har forverret seg gjennom økt inflasjon uten at landbruket har klart å tatt ut nok i pris.

Derfor blir  årets oppgjør minst like viktig for å fortsette arbeidet med å tette igjen inntektsgapet.

På samme tid fører stor kostnadsvekst og renteøkninger til utfordringer for de som har tatt store investeringer for å øke matproduksjonen. Mange bønder er i en situasjon der valget står mellom nedlegging eller videre satsing. Den vedtatte opptrappingsplanen må derfor iverksettes og intensiveres slik at det skapes trygghet og forutsigbarhet for framtidige satsinger på norsk matproduksjon, og denne opptrappingsplanen må tidfestes.

• Inntektsmulighetene i landbruket må økes.

• Arbeidet med å utrede og planlegge flere beredskapslagre for korn bør forsterkes. Eksisterende mølleanlegg kan tas i bruk og nye lager hos gårdbrukeren bør bygges opp  slik at beredskapslagre blir bedre.

Norsk landbruk er i verdensklasse og råvarene som produseres av norske bønder har svært høy kvalitet og sikrer forbrukerne trygg mat med full sporbarhet. Dette har stor verdi for matnasjonen Norge. Bærekraftig matvaresikkerhet i Norge sikres best med en styrking av lokal produksjon, med sterkt fokus på korte forsyningslinjer. Et sterkt kompetansemiljø sammensatt av mange partnere er viktig for å styrke og videreutvikle de komplette verdikjedene i fylket. Våre videregående skoler på Mære og Skjetlein sammen med Val og Øya videregående skole er gode eksempler på dette sammen med samvirkeorganisasjonenes rådgivningsapparat i tillegg til Norsk Landbruksrådgiving SA.

Rammevilkårene for de uavhengige kompetanseorganisasjonene må sikres.

Det er et stort antall lokalmatprodusenter der råvarer med lokal identitet og sporbarhet gir økt verdiskaping til produsent og unike opplevelser til kundene.

• Grønt Kompetansesenter Mære-Skjetlein har en viktig rolle som kunnskapsleverandør. Avdelingens budsjett bør styrkes med 50 millioner og nyttes opp mot arbeidet i Bionova slik at utviklings- og omstillingsarbeidet mot det grønne skiftet forsterkes.