Flere busspassasjerer opplevde tirsdag at de ble stående igjen på bussholdeplassen fordi bussen ikke hadde plass til flere passasjerer.

Kjørte rett forbi

- Bussen fra Kvål klokka 10.37 var et kvarter forsinket,og da den kom, kjørten den rett forbi. Bussen var merket med at den var full, sier Ann Tove Buklev som var en av fire som opplevde dette på bussholdeplassen på Kvål.

Buklev tok kontakt med AtB.

- AtB ga en beklagelse og sendte en maxitaxi, sier Buklev.

Fire ventet altså på Kvål, og ifølge Buklev ga de tre andre opp. Buklev ble fraktet til bussholdeplass i Melhus sentrum,og klokka 12.01 fikk hun bli med buss 38. Tidspunktet var nesten 1 1/2 time etter at hun skulle ha kunnet gå på bussen i Kvål sentrum. Avstanden mellom Kvål og Melhus er fem kilometer.

24 stående

- Jeg telte 24 stående passasjerer i bussen. Ei dame med barnevogn som sto på bussholdeplassen på Sandmoen fikk ikke bli med. Det blir vel kaos igjen når jeg skal hjem igjen, sier Buklev som legger til at toget er innstilt og at det sto full buss både på rute 340 og rute 38.

Bane Nor melder at det er signalfeil på Lerkendal slik at det er stengt for togtrafikk der. Ifølge Bane Nor blir det åpning først i august.

Buklev skulle til St. Olavs hospital i Trondheim for å gi blod og hun hadde også planlagt å stikke en tur innom martnan i Trondheim. Martnasbesøk blir det ifølge Buklev ikke tid til siden bussen ikke holdt tidsskjemaet.

Årlig fenomen

- Det har vært slik år etter år under martnan i Trondheim. Er det ikke på tide at AtB lærer nå, sier Buklev.

AtB har satt i gang sommerruter for buss og trikk fra 25. juni.

Direktør for kommunikasjon og drift, Grethe Opsal, sier at det ikke høres bra ut at folk ble stående igjen på bussholdeplasser. Samtidig viser hun til at det er nødvendig med sommerruter av hensyn til ferieavvikling og at det vanligvis er færre passasjerer i sommerferien.

- Det er bedre å sette inn ekstra kapasitet enn å beholde ordinære ruter, sier Opsal.

Opsal medgir at AtB er klar over at det kan bli ekstra stort behov i disse dager.

- Oppstart av sommerrute kombinert med martna og Skandia cup er en utfordring hvert år, og det settes derfor opp eller legges til rette for ekstra kapasitet i tillegg til de ordinære bussene denne uka for å unngå frakjøringer. Det er allikevel en utfordring å vite akkurat når det blir flest reisende i løpet av dagen, og det avtales med bussoperatørene i de ulike områdene at de setter inn ekstra buss eller drosje der hvor de ser behovet er, opplyser Opsal.

Når det gjelder de frakjørte passasjererne på Kvål forklarer Opsal at løsninga ble slik:

- På den konkrete avgangen på rute 340 det her refereres til ble det satt inn drosje fra Ler for å ta med de som ikke kom med den ordinære bussen. Vi har nå sjekket med Boreal og drosjeselskapet som kan bekrefte at det ble kjørt drosje på rute 340 og som hentet en person på holdeplassen Kvål kl 11.10. Vi beklager overfor de som må vente litt ekstra på å komme seg dit de skal og det jobbes for å løse kapasitetsutfordringene fortløpende.

Om ståplasser

Ifølge Opsal kan både rute 38 og rute 340 ha stående passasjerer.

- Etter forskriftene er klasse II-busser regulert for både stående og sittende passasjerer. Det er fremdeles krav om at de som sitter må bruke setebelte. På «vanlige dager» søker vi helst å unngå stående passasjerer på disse strekningene, men på ekstraordinære dager som i dag vil det være naturlig at også ståplassene må utnyttes for å få med passasjerene. Antall ståplasser avhenger av hvilken buss det er, og det er sjåførene som styrer totalt antall stående og sittende passasjerer på bakgrunn av busstypen. Sjåførene tilpasser farten ved mange stående passasjerer , forklarer Opsal.

En leser tok kontakt med Trønderbladet fordi han reagerte på at Opsal uttalte at det er tillatt med stående passasjerer på rute 340 når Trønderbladet tidligere har skrevet om at det ikke er ståplasser på rute 340. AtB innrømmer  utpå dagen at det ikke er tillatt med ståplasser på rute 340.

På rute 38 er det 42 sitteplasser og 50 ståplasser ifølge kommunikasjonsrådgiver Trine Aaen.

- Når det gjelder innstilte tog er det satt opp buss for tog. Dette organiseres av NSB, opplyser Opsal.