Onsdag morgen hadde inspektører fra Statens vegvesen beltekontroll i Størenbussen (rute 340), og bøteblokka kom fram.

- Tre var uten belte, og fikk gebyr på 1500 kroner hver, sier inspektør Nina Pedersen.

Kontrollen

Kontrollen ble holdt på bussholdeplassen Gylle i den nordlige delen av Melhus sentrum, og er en del av en landsomfattende kontroll.

To av dem som hadde på beltet, var Robin Hermanstad (16) og Anton Aune (15).

- Beltekontroller er smart for å få folk til å bruke beltet. Vi har alltid på beltet, men jeg tror det er mange unge som ikke har det på, sier Hermanstad.

Kontrollørene vurderte å ha kontrollen på Melhus skysstasjon der de tidligere har hatt informasjonskampanje.

- Det er vanskelig å holde kontroll på Melhus skysstasjon fordi passasjerer kan si at de skulle av bussen og hadde tatt av beltet av den grunn, sier Pedersen.

Forklaringene

Av de tre som fikk beltegebyr, fikk inspektørene forklart fra den ene at beltet var avglemt, den andre beklaget veldig at han ikke hadde det på mens den tredje sov da kontrollørene kom på bussen.

- Vi måtte vekke henne, og hun fikk gebyr, sier Pedersen.

Bare rute 340 ble kontrollert, mens bussene på rute 38 (Melhusbussen) fikk kjøre forbi. På rute 38 er det ståplasser, mens det ikke er tillatt med ståplasser på rute 340.

- Er det belte i bussen slik det er på rute 38, skal en bruke belte om en har sitteplass, sier Pedersen.

Den første bussen kontrollørene stoppet onsdag morgen, var også på rute 340 og hadde 19 passasjerer.

- Alle hadde belte på, og det var bra, sier Pedersen.

Deretter stoppet kontrollørene en ny buss på rute 340, og den hadde 26 passasjerer. Tre satt uten belte, og fikk beltegebyr.

Får reaksjoner

Inspektør Pedersen forteller at vegvesenet hadde beltekontroll på Lundamo for tre uker siden.

- En passasjer var skikkelig irritert. Han sa at han ikke visste at det var belter i busser, og han fikk bot. De fleste er glade for at vi har kontroller. Det er veldig viktig å informere om skadepotensialet ved ikke å ha på belte. En kan ikke bare bli skadet selv, men en kan også skade andre. Gebyret er bare en liten straff i forhold til det som kan skje, sier Pedersen.

Les også: Sju bøtelagt på Lundamo

Beltekontrollene fortsetter i dag og i morgen. Statens vegvesen opplever at viljen til å bruke belte i buss er økende, og de flinkeste beltebrukerne er dem under 30 år.

Inspektørene Randi Torland og Nina Pedersen sjekker beltebruken. Inne i bussen er også inspektør Annette Negaard. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Rutebussen blir stanset på holdeplassen Gylle, og inspektørene Nina Pedersen, Randi Torland og Annette Negaard går inn i bussen. Foto: Gunn Heidi Nakrem