Mandag morgen var det ikke registrert nye tilfeller av covid-19 for Melhus og Midtre Gauldal. Derimot venter enhetsleder Monica Brækken i Melhus kommune et skred av nye tilfeller.

Mange vil teste seg

– Vi har fått melding om 10–12 positive selvtester, og personene har bestilt seg time til PCR-test. For mandag er det 120 som har bestilt seg PCR-test, og erfaringsvis er det mange av disse som vil være smittet av covid-19, sier Brækken.

Både vaksinerte og uvaksinerte er blitt koronasmittet. Søndag registrerte Melhus kommune 31 smittetilfeller og 30 på lørdag. Fredag var det 28 smittetilfeller.

– Institusjoner, skoler og arbeidsplasser er berørt. Ingen av disse er stengt som følge av koronasmitte, sier Brækken.

Mandag ettermiddag fikk Melhus registrert ett nytt smittetilfelle, og står nå på 825 smittetilfeller i koronatiden.

Testing og karantene

Regjeringa har innført lettelser i smitteverntiltak, og det blir endringer hvordan koronasmitten skal håndteres.

– Melhus kommune skal fortsatt ha testing og smittesporing, men det er foreløpig ikke avklart hvordan dette skal skje i henhold til de nye reglene. Tirsdag skal jeg ha et møte med de andre kommunene og St. Olavs hospital om hvordan vi skal håndtere dette. Vi ønsker at den som får positiv selvtest, varsler sine nærkontakter, sier Brækken.

Helsedirektoratet har varslet at kommunene skal få flere selvtester, og at innbyggerne skal få tilbud om å få hente slike.

I høst antok Melhus kommune at koronatiden var på hell, og reduserte antall åpningsdager for den kommunale teststasjonen. Det ble også innført restriksjoner på hvor mange selvtester folk kunne hente hos kommunen.