Hytterenovasjon er omstridt og ikke minst i Midtre Gauldal. Kommunen har mange hytter og mange av dem ligger langt av lei. Mens Melhus har innført hytterenovasjon, har Midtre Gauldal ønsket å bruke god tid på prosessen.

Arbeidsgruppe

Ei arbeidsgruppe ble satt ned for å utrede saken, og innstillinga fra arbeidsgruppa ble enstemmig vedtatt av formannskapet som hadde møte 31. mai. Det endelige ordet har kommunestyret.

Formannskapet understreker slik arbeidsgruppa også mener, at hytterenovasjon burde være ei frivillig ordning eller ei ordning først og fremst beregnet på hyttefolk som ikke bor i Midtre Gauldal. Imidlertid mener formannskapet at kommunen er nødt til å innføre hytterenovasjon på bakgrunn av forurensningsloven og kommunal renovasjonsforskrift.

Ønsker lavt gebyr

Størrelsen på gebyret har formannskapet ei mening om, og vil ikke at gebyret skal være så høyt. Ifølge formannskapet er et hyttegebyr på 35 prosent av gebyret for en 140 litersdunk for en husholdning, altfor høyt. I stedet ønsker formannskapet at gebyret burde utgjøre 15 prosent og dermed 500 kroner pr. hytte. Inntekta fra gebyret vil da utgjøre 1,3 millioner kroner.

Videre mener formannskapet at det foreslåtte antallet containere er for høyt, og at det må reduseres betraktelig. Formannskapet foreslår at den oppnevnte arbeidsgruppa kan være behjelpelig med å finne egnede områder.

Klippekort

Ett annet forslag formannskapet setter fram, er at det bør utredes om det er mulig å avkreve gebyr gjennom ei klippekortordning. Tanken er at hytteeiere skal betale gebyr etter antall ganger de kaster søppel i avfallscontaineren. Hytteeiere skal ifølge forslaget, få et kort som de kan bruke til å åpne ei luke i containeren.

I Melhus har lederen for komité for teknikk og miljø, Mikal Kvaal (H), ønsket å få prøvd hos fylkesmannen om det er mulig å unnta visse områder for hytterenovasjon slik Miljødirektoratet åpner for.

Feiing

Formannskapet i Midtre Gauldal har også uttalt seg om hyttefeiing som også har vært et stridstema, og mener at gebyret og hyppigheten må være i samsvar med hvor mye hytta brukes. Tidsintervallet burde være 12 år og et gebyr tilsvarende det, mener formannskapet. Gauldal brann og redning har ulike tidsintervall for boliger alt etter hvor ofte pipa må feies, og har åpnet for at boligpiper kan feies så sjeldent som hvert åttende år.