– Kommunene er lovpålagt å ha renovasjon, men neste lov sier at vi kan gi fritak for eiendommer utenfor tettbygde strøk. Melhus har innført hytterenovasjon mens Midtre Gauldal ikke har det. Da kan den politiske ledelsen ta en prat med fylkesmannen om hva det innebærer at vi kan gjøre unntak for områder utenfor tettbygde strøk, sier komitéleder Mikal Kvaal (H).

Utenfor tettbygde strøk

Årsaken til at Kvaal vil ha en avklaring, er fylkesmannens orientering på egen nettside 11. mai. Da viser fylkesmannen til et brev fra Miljødirektoratet til Fylkesmannen om at det er anledning til å gi fritak for betalingsplikt for hytterenovasjon. I brevet skriver Miljødirektoratet at det er en lovpålagt oppgave for kommunen å samle inn avfall fra fritidseiendommer på lik linje med annet husholdningsavfall.

– Men for hytter som ikke ligger i tettbygde strøk har kommunen anledning til å unnta disse hyttene i lokal forskrift. Alternativt kan kommunen etter søknad unnta bestemte eiendommer fra den kommunale innsamling, skriver Miljødirektoratet.

Kvaal mener at én anledning til å få prøvd hva dette innebærer for tvungen hytterenovasjon, er å ta for seg de klagene som er kommet til Envina, og så få klagene belyst hos fylkesmannen. Hyttefolk har ifølge Kvaal, blant annet klaget på at de må kjøre forbi egen bolig for å komme til containeren for hytterenovasjon, og at de synes det er meningsløst å bli pålagt å betale en avgift for søppel som de like så godt kan kaste i søppelboksen hjemme.

Komiteleder Mikal Kvaal (H).

Klagene

Fire klager er kommet til Envina på hytterenovasjon ifølge daglig leder Erik Fenstad som peker på at med 1000 hytter i Melhus, utgjør klagene fire promille. Klagene går på at hytteeiere bruker hytta lite eller at de er uenige i at det skal være hytterenovasjon. Ifølge Fenstad bor over halvparten av hytteeierne i Melhus utenfor Melhus.

Den nyopprettede klagenemnda består av én representant for Melhus og én for Midtre Gauldal, og Fenstad opplyser at Envina tar sikte på å få avholdt møte i nemnda før sommerferien. Klagene på hytterenovasjon skal behandles i klagenemnda.

– Det var nok flere som var opptatt av dette før enn nå, mener Fenstad.

Envina har også fått inn synspunkter på hvor containerne er plassert, og Fenstad sier at Envina har satt ut to nye containere – den ene på Rødde og den andre på Fremo. Hyttefolk varsler fra når containere er fulle, og Fenstad sier at det er noen punkter der det kunne ha vært større containere enn det er i dag. Fenstad peker på at det er egen container for glass og metall, mens komité for teknikk og miljø sa at det ikke var behov for papp og papir-container. Flere av containerne står nært E6, men Fenstad har ikke inntrykk av at folk ikke misbruker hyttecontainerne til å kaste annen søppel.

Midtre Gauldal

Melhus og Midtre Gauldal er eiere av Envina. Mens Melhus har innført hytterenovasjon, har Midtre Gauldal kommunestyre ikke avgjort hva som skjer med hytterenovasjon.

Hytterenovasjon er omstridt også i Midtre Gauldal, og politikerne satte ned ei arbeidsgruppe som skulle fremme ei løsning. Hva formannskapet kom fram til i torsdagens møte, var ikke kjent da Trønderbladet gikk i trykken. Kommunestyret skal senere i år i år vedta hvordan kommunen vil ha hytterenovasjon. Ordfører Sivert Moen (Sp) ville i går ikke si hva han mener, men sier at det er ulike behov.

Ordfører Sivert Moen.

– Noen hytteeiere ønsker hytterenovasjon fordi de bor store deler av året i hyttefelt, mens andre knapt nok er på hytta. Vi har hytteeiere som også er bosatt i Midtre Gauldal, mens andre bor et helt annet sted i landet. Det vil bli vanskelig å kreve ei differensiert betaling, sier Moen.

– Noen hytteeiere ønsker hytterenovasjon fordi de bor store deler av året i hyttefelt, mens andre knapt nok er på hytta. Vi har hytteeiere som også er bosatt i Midtre Gauldal, mens andre bor et helt annet sted i landet. Det vil bli vanskelig å kreve ei differensiert betaling, sier Moen.

Varaordfører Harald Rognes (Bygdelista) sier at kommunen må være tilbakeholden med innføring av avgift for hytterenovasjon, og at avgiftene må være i samsvar med bruken av tilbudet. Han mener at de fleste hytteeieren tar med seg søpla hjem.