– Midtre Gauldal lider av beslutningsvegring. Å holde på å kjempe imot en forskrift, er som å kjempe imot vindmøller, sier komitéleder Mikal Kvaal (H) i Melhus. Kvaal og varaordfører Stine Estenstad (H) mener det har oppstått et dårlig samarbeidsklima mellom Melhus og Midtre Gauldal fordi Midtre Gauldal ikke vil innføre hyttefeiing og hytterenovasjon. De to kommunene samarbeider gjennom interkommunale selskaper. Det ene er Gauldal brann og redning med de to kommunene, og det andre er Envina der Klæbu nylig gikk ut som følge av kommunesammenslåing med Trondheim.

– Lovpålagt

Mens Melhus har godtatt innføring av hyttefeiing og hytterenovasjon, er disse sakene ennå ikke ferdigbehandlet i kommunestyret i Midtre Gauldal.

– Hyttefeiing og hytterenovasjon er ikke noe Høyre vil ha, men dette er lovpålagt. En får heller kjempe mot sentrale forskrifter på sentralt hold, sier Kvaal. Estenstad opplyser at hyttefeiing og hytterenovasjon er tatt opp med stortingsrepresentanter fra Høyre, og at Stortinget ikke har hatt gehør for lokale synspunkt.

– Vi kan ikke legge skjul på at slik det har vært i de interkommunale selskapene der feiing og renovasjon har vært involvert, har Melhus blitt satt i en vanskelig situasjon. I Midtre Gauldal mener de at kommunestyret kan bestemme noe det ikke kan. Det er ikke slik at vi har mistillit til hytteeierne om at de ikke kan feie pipa selv og ikke ta med søpla hjem. Men det er sentrale forskrifter, og det står i forurensningsloven at kommunen må sørge for at søpla fjernes. Vi kan ikke leve med denne situasjonen, og dette går på samarbeidsklimaet løs, sier Estenstad.

Varaordføreren legger ikke skjul på at hun er skeptisk til interkommunale selskaper sammen med Midtre Gauldal om nabokommunen ikke vil gjøre likelydende vedtak som Melhus gjør.

– Kanskje må selskapene bli større for å bli mer profesjonelle, sier Estenstad.

Nytt selskap

Estenstad og Kvaal mener at løsninga må bli at Gauldal brann og redning fusjonerer med Trøndelag brann og redningstjeneste, og at Midtre Gauldal får ta ei vurdering om kommunen blir med inn i Trøndelag brann og redningstjeneste eller skille lag med Melhus.

– Hensikten med å gå over i Trøndelag brann og redningstjeneste, er at en kan holde kostnadene nede og det skjer ved at flere er med og betaler, sier Kvaal.

Kvaal forteller at han har fått en del henvendelser fra folk i Melhus som lurer på hvorfor de må betale for feiing og renovasjon når folk i Midtre Gauldal slipper unna.

Forundret over hastverk

Ordfører Sivert Moen (Sp) i Midtre Gauldal reagerer på utspillet fra varaordføreren og komitélederen i Melhus, og mener at politikerne i Midtre Gauldal må få bruke tid på prosessen rundt hyttefeiing og hytterenovasjon for å få ei best mulig ordning. Han tok initiativ til ei arbeidsgruppe som skal legge fram et forslag. Neste formannskapsmøte er 15. mars, men saken skal avgjøres i kommunestyret, opplyser Moen.

– Saken kommer ikke opp i kommunestyret før i april. Midtre Gauldal har holdt på ei tid med denne saken fordi vi ikke er fornøyd med de svarene vi har fått, sier Moen som er uenig i at det er et dårlig samarbeidsklima.

Moen mener at høyrepolitikerne i Melhus må godta at politikerne i Midtre Gauldal har en politisk diskusjon rundt hyttefeiing og hytterenovasjon.

– Hvis en ikke skulle ha politisk diskusjon, trenger en ikke å ha kommunestyrer rundt om i landet. Det er mulig det er slik de vil ha det i visse politiske miljøer. Da driver de egentlig å underkaster seg. Selv om Melhus har innført dette, betyr det ikke at det samme skal skje i Midtre Gauldal, sier Moen.

Gauldal brann og redning arbeider med et saksframlegg om en mulig fusjon, og Moen forteller at saken er forventet å komme til politisk behandling til sommeren.

– Hvis Melhus bestemmer seg for å gå inn i Trondheim brann og redning, er Midtre Gauldal bundet av det. Det har kommet et innspill fra Rørosregionen, sier Moen.

Moen nevner også at det kan bli mindre behov for feiing i framtida siden stadig flere bruker varmepumper.