HVA SKJER NÅR KYLLINGEN FLYTTER? Norsk Kylling skaper selv enorme verdier. I tillegg gir de enorme ringvirkninger i det lokale næringslivet. Foto: Marthe Eid

Mer enn de seks neste

Tallene gir et veldig tydelig bilde: Norsk Kylling står for en voldsomt stor verdiskapning sammenlignet med de andre bedriftene i kommunen. I 2016 beregnes deres verdiskapning til 197 millioner kroner. Neste bedrift på lista er Børset og Bjerkset Holding, med 40 millioner kroner i verdiskapning. Faktisk har Norsk Kylling en høyere verdiskapning enn de seks neste Midtre Gauldal-bedriftene på lista.

Oversikten er utarbeidet av Astrid Lilliestråle i Price Waterhouse Coopers (PWC), som har utarbeidet samme oversikt for Trøndelag under ett. Tallene gjelder for 2016, og ser også på utviklingen fra 2012 til 2016.

– Det blir ikke lett å fylle det gapet etter Norsk Kylling, fastslo Lilliestråle.

Hva med ringvirkningene?

Hans Petter Øien Kvam, som er leder i Næringsforeningen i Melhus, stilte det neste ubehagelige spørsmålet:

– Jeg tenker på verdiskapningen til de neste bedriftene på lista: Hvor mye av den er direkte relatert til Norsk Kylling?

Mangler på lista

- Skulle gjerne beholdt

Det ble en stille og ettertenksom stemning i salen etter tallene var lagt frem. Men ordfører Sivert Moen var på hugget, og framholdt hvor viktig det er at kommunen fortsatt jobber for å utvikle Støren næringsområde, når Norsk Kylling nå velger å forlate kommunen. Men han vedgikk at tallene skremmer.

– Vi ser at Norsk Kylling har en verdiskapning på nesten 200 millioner. Vi har ikke direkte svaret på hvordan vi skal erstatte det. Det er ringvirkningene jeg er mest skremt for. Vi taper nok noe vi gjerne skulle beholdt.