– Det er faktisk ikke lov å kjøre snøscooter i utmark, og vi ønsker å få klarhet i om komité for teknikk og miljø kan åpne for fri kjøring til hytter i Melhus slik Melhus Senterparti vil, sier komitéleder Mikal Kvaal (H).

Invitert til møte

Kommende komitémøte er torsdag, og Kvaal forteller at Statens naturoppsyn og fylkesmannen vil være representert under møtet. I tillegg har han invitert Miljødirektoratet til å sende noen til møtet.

– Det er så mange misforståelser og så mye støy rundt dette at jeg ønsker å få høre hva myndigheter mener, sier Kvaal.

Delte meninger

Trønderbladet har i flere reportasjer skrevet om reaksjoner på at komité for teknikk og miljø har gjeninnført taket på 10 snøscooterturer i året til hytta. Kvaal viser til at tillatelsen gjelder frakt av bagasje og en passasjer. Gjeninnføring av et tak på 10 turer har satt sinnene i kok hos leserne, og det har vært et voldsomt engasjement blant leserne både på Trønderbladets Facebook-side og på ordet fritt-sidene i papiravisa. Melhuslista og Senterpartiet har rykket ut og sagt at de vil ha komitévedtaket endret.

Les også: ingen varslet politiet om snøscooterulykke

– Kommunen har fått henvendelser fra folk som er luta lei av støy i hytteområder. Det virker som at det er blitt mindre snøscooterkjøring etter at debatten startet, og det er vel blitt såpass dyrt å kjøre ulovlig at folk tenker seg om, forteller Kvaal.

Vil undersøke

Kvaal har forsvart vedtaket han og resten av flertallet i komiteen gjorde, men han gir en liten åpning i form av at folk kan søke om å få flere turer. Men først vil han ha avklart med fylkesmannen om kommunen kan gjøre dette og om dette er vanlig praksis i nabokommunene.

– Jeg har snakket med Midtre Gauldal og fylkesmannen, og det er ikke særlig fleksibilitet. Nabokommunene har tak på antall turer de også, opplyser Kvaal.

Kvaal har også undersøkt omfanget av leiekjøring, og viser til at mens Melhus har to leiekjørere har Rennebu 32. I Melhus er det utstedt over 300 løyver, og i Skaun ett ifølge Kvaal. Komitélederen viser til at arbeidet med snøscootertraseer er utsatt til 2020, og at han har bedt snøscooterfolket tenke på hvilke traseer som kan være aktuelle.

KOMITELEDER: Mikal Kvaal (H) ønsker å undersøke hva Melhus kommune kan tillate av snøscooterferdsel i hytteområder.

Støy i naturen

Naturvernforbundet er negativ til snøscooterkjøring, og er imot det de kaller fornøyelsesløyper.

– Dette er en forferdelig utvikling. Hvis ingen setter ned foten, vil vi ikke oppleve stillhet i naturen slik mange sier at de ønsker. En kan reise spørsmålet om hvorfor folk har hytter i naturen om de ikke orker å gå dit. Politikerne må tenke seg godt om før de slipper snøscooterkjøringa løs i Melhus, sier Steinar Nygaard, leder i Naturvernforbundet. Miljøpartiet De Grønne i Melhus og Melhus Venstre er også imot økning i antall turer til hytta. Eirik Engan (MDG) sitter i komité for teknikk og miljø, og forteller at han ikke har mulighet til å være med på komitémøtet i neste uke. I stedet vil en vararepresentant fra ett av partiene som hører til opposisjonen få hans plass.

– Jeg har selv hytte to kilometer unna bilvei, og går på ski dit i motbakke. Som voksne må vi gå foran med ett godt eksempel der vi viser at det er mulig å gå på ski og eventuelt med pulk. Det er ingen menneskerett å ha fri tilgang til å bruke snøscooter i naturen, sier Engan.