– Det er ikke mulig å ha hytte i utmarka der det ikke er bilvei uten å få bruke snøscooter. Da må vi bare stenge hytta, sier hytteeier Hasle Østerlie fra Melhus.

Om klage

Østerlie reagerer sterkt på at komité for teknikk og miljø har innført et tak på maksimalt 10 snøscooterturer i året for dem som har fått løyve, og han mener dette er en sak som engasjerer mange.

Han viser til at Lundemo Bruk som har mange hyttetomter, har sendt klage på vedtaket. Lundemo Bruk som eies av Melhus kommune og med Lars Borten som leder, henstiller til kommunen om å fjerne taket på antall turer og fjerne kravet om kjørebok. Blant momentene Lundemo Bruk nevner, er at det er 46 ledige hyttetomter og at antallet vil stige til nesten 100 når den nye reguleringsplanen er vedtatt. Selv ønsker Østerlie å undersøke gangen i klagebehandling for enkeltvedtak før han sender inn klage, men legger ikke skjul på at det er aktuelt for hans del å klage på vedtaket.

– Hvis hver enkelt av dem som har løyve skal sende inn klage, blir det en stor sak for kommunen. Jeg ser på taket på 10 turer som en innskrenking av bruk av privat eiendom, sier Østerlie.

Langt å gå

Han har hatt hytte ved Samsjøen i 42 år etter å ha fått muligheten til å få tomt på Midtre Gauldal-sida. Om sommeren er det 100 meter å gå til hytta, mens avstanden om vinteren er 6–7 kilometer. For 34 år siden kjøpte han snøscooter, og han mener at det er nødvendig for hytteeiere i Melhus å få bruke snøscootere til å frakte bagasje, mat og materialer til hytta fordi hyttene ligger spredt utover et svært stort område.

– Vi har ikke hevd på å få kjøre med snøscooter, men når det ikke har vært begrensning de siste fem årene, er det ikke rart at en reagerer. Blir det godvær i tre måneder, er det synd at en ikke kan få dra på hytta, sier Østerlie.

Mange må starte ved Håen fordi det ikke finnes adkomst fra andre steder, forklarer Østerlie. Kravet for å få snøscooterløyve for frakt av bagasje til hytta, er at en har minst 2,5 kilometer til hytta. Melhus kommune har utstedt over 300 løyver, og Statens naturoppsyn mener at de mange løyvene øker faren for at folk også bruker snøscooteren til å kjøre på dagsturer.

Om turkjøring

– Jeg har aldri kjørt én meter på tur med snøscooter, mens jeg har kanskje gått 100 mil på ski i fjellområdene i løpet av vinteren. Hele vinteren går jeg og kona på lange skiturer i området, sier Østerlie.

Han forteller at han aldri er blitt stoppet for ulovlig kjøring, men at han kjørte ulovlig da han måtte ta av snøscooterkjelken for å få laget spor etter at det kom 40 centimeter med snø sist helg.

Neste år blir han 70 år og pensjonist fra jobben ved NTNU, og da har han planlagt å bruke hytta enda mer enn han gjør nå.

– Planen var å få fraktet opp materialer og nye vinduer til hytta, og jeg har innhentet tilbud. Dette må jeg utsette dette. Jeg har spurt kommunen om jeg kan få hente ved med snøscooter, og har ikke fått svar, forteller Østerlie.

Ulovlig kjøring

Miljøvernrådgiver Jan Henrik Dahl i Melhus kommune har fått meldinger fra alle utfartsområder i Melhus om ulovlig snøscooterkjøring og om snøscooterførere som ødelegger skiløyper.

– Komiteen satte et tak på antall snøscooterturer for å komme den ulovlige kjøringa til livs. Det handler om totalbelastninga. De første meldingene om ulovlig kjøring kom inn før jul, og vi har etter hvert et bilde av hvor det kjøres ulovlig og hvem som gjør det. Melhus er et forholdsvis åpent samfunn, sier Dahl.

Les også: Politiet ble ikke varslet om alvorlig snøscooterulykke

Dahl mener at kommunen kan bli flinkere til å forebygge ved å gå ut til for eksempel hytteforeninger og i media for å informere om regelverket. Han minner om at det ikke er lov å kjøre på Håen, og at det er informert om at kjøring på Håen kan være farlig fordi det er et regulert vann. Samtidig har han forståelse for at folk vil bruke snøscooter for å komme seg til hytta.

– Snøscooter er et legitimt redskap som folk har nytte av til frakt til hytter. Det kan føles urettferdig at det er satt et tak, men dette er en politisk avgjørelse, sier Dahl.

Hasle Østerlie peker på at hyttene i Melhus ligger spredt i et stort område.