Forrige onsdag deltok stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) på årsmøtet til Midtre Gauldal Høyre.

– Vi hadde gode diskusjoner om mange ting, men vi snakket spesielt mye om eldreomsorgen. Dette på bakgrunn av den nye reformen Leve hele livet og opptakten til kommunevalget neste år, sier Holm Lønseth til Trønderbladet.

Regjeringen fremmet nylig eldrereformen «Leve hele livet». Målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet.

– Det er en annerledes reform som presenteres i en stortingsmelding. Her ligger det forslag til tiltak som kommunene kan følge opp for å få bedre eldreomsorg. Jeg er veldig glad for at Midtre Gauldal Høyre er på ballen og skal se hva de kan gjøre for at tjenestene kan bli bedre, sier hun.

Midtre Gauldal mindre effektive

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har foretatt en effektivitetsmåling av kommunenes tre største tjenester. Innenfor pleie og omsorg hadde Midtre Gauldal 69 poeng i 2016 på en skala fra en til hundre. Tallet i 2015 var 73.

– Vi vet at effektiviteten i eldreomsorgen i Midtre Gauldal har gått ned det siste året. Det er mange dyktige ansatte som står på hver dag, men her må kommunen sørge for bedre eldreomsorg, påpeker stortingsrepresentanten.

Melhus kommune hadde i 2016 hundre effektiviseringspoeng i pleie og omsorg. Det er en økning fra 2015, da tallet var 91.

– Det er stor kvalitetsforskjeller innad i kommunene også. Mange brukere og pårørende opplever at det ikke er god nok kvalitet på grunnleggende elementer i helsetjenesten – som mat, aktivitet, fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene, forteller Holm Lønseth.

Åtte punkter fra Høyre

I Midtre Gauldal går debatten på innsparinger i eldreomsorgen, sentralisering av heldøgns bo- og dagsenter og et felleskjøkken for hele kommunen.

– Hvordan de konkret skal løse utfordringene vil jeg ikke blande meg borti. Men det er viktig at de organiserer eldreomsorgen sin på best mulig måte og får en god sammenheng i tjenestene, mener hun.

Høyre har ifølge Holm Lønseth åtte punkter som de mener kan gi en bedre eldreomsorg:

  • Flere kommuner skal flytte middagen på sykehjem, og servere bedre og riktig mat på sykehjem og i hjemmetjenesten

  • Flere kommuner må tilby forebyggende hjemmebesøk, for å sikre at eldre kan bo hjemme lengre

  • Ta i bruk velferdsteknologi for å sikre at eldre kan bo hjemme lenger og mestrer egen hverdag, som for eksempel trygghetsalarm, digital-nattilsyn, multidose-dispensere, e-låser og digital avstandsoppfølging

  • Tilbud på minst en times aktivitet hver dag

  • Flere kommuner bør sikre at sykehjem og barnehager bygges sammen

  • Etablere prosjekt «spisevenner» for å skape flere arenaer der eldre kan spise sammen med andre

  • Slippe eldre til i arbeidslivet

  • Støtte og avlaste pårørende gjennom fleksible avlastningstilbud, pårørendeskoler og samtaletilbud