Leserinnlegg skrevet av Kjell Arne Vinsnesbakk, møtende vararepresentant for Bygdeliste for Midtre Gauldal

Det har hele tiden vært argumentert med at det er økonomiske grunner til dette, men nå sier Rådmannen at det ikke er mye å spare på dette grepet.

Kun 60 prosent stilling overføres til Støren bo- og dagsenter. Bemanning ved sykehjemmet er ikke redusert siden det var 76 pasienter i 2010 til 2017 da det er vedtak om 60 pasienter.

Bemanningen er derimot økt fra 59,11 årsverk i 2010 til 61,4 årsverk i 2017. Dette ifølge opplysninger gitt av Rådmannen. Det vil si at ved en reduksjon med 16 sykehjemsplasser, har bemanningen ved sykehjemmet økt med 2,3 årsverk.

I saksfremlegget sier saksbehandler at driften ved sykehjemmet ble redusert med 4 årsverk i 2017 fordi sykehjemmet ble nedfaset med 6 sykehjemsplasser. Ut fra opplysningen fra Rådmannen om bemanning i tiden 2010 til 2017 er vel dette også en sannhet med modifikasjoner. Dette er bemanning som må kunne overføres til Støren bo- og dagsenter

Det er også brukt som begrunnelse for innstramming at det er kommet uforutsette kostnader knyttet til særlig ressurskrevende brukere. At dette er uforutsette kostnader har jeg vanskelig for å se, da det i hvert fall har vært én ressurskrevende bruker i mange år.

Når Støren bo- og dagsenter åpnes, rommer det 12 nye boenheter. I tillegg til de som skal flyttes fra sykehjemmet, må kanskje 5-6 brukere fra Singsås bo- og dagsenter ha heldøgns tilsyn og flyttes til Støren bo- og dagsenter. Det vil da fort fylles opp av beboere som allerede har bolig på andre bo- og dagsenter. Spørsmålet er da om hvor eventuelle nye brukere fra Støren og andre steder skal få botilbud?

Under kommunestyremøtet spurte jeg om hvor disse skulle få slikt tilbud. Svaret var at det ikke ble operert med noen venteliste. Det er sikkert riktig at det ikke opereres med venteliste, men det ville være underlig om det ikke finnes søknader om plass fra personer på Støren.

Skal disse da få tilbud på Singsås hvor det ikke er heldøgns bemanning?

I samme møte etterlyste jeg en plan for anslått behov i fremtiden.

I tidsrommet 2021 - 2030 trengs det 24 nye sykehjemsplasser. Fra 2020 er det behov for flere omsorgsboliger og innen 2040 er det behov for 21 nye omsorgsboliger. Dette hadde Rådmannen ikke noe skikkelig svar på, men antydet at det kanskje kunne bli behov for døgnbemanning på Singsås igjen. Det er da man må stille seg spørsmål om hvordan langsiktig planlegging i Midtre Gauldal kommune foregår. Hvorfor rive ned og ødelegge et velfungerende tilbud som beboerne trives og er trygg med, når det kanskje må bygges opp igjen om to år? I tillegg er dette den billigste måten å drive eldreomsorg på, hvis vi legger til grunn tabellene fra Rådmannen. I Midtre Gauldal er Singsås bo- og dagsenter billigst å drive.

En oversikt:

- Støren bo- og dagsenter med 18 beboere kr 6.392.237

- Soknedal bo- og dagsenter med 15 brukere kr 5.742.383

- Singsås bo- og dagsenter med 15 brukere kr 4.606.627

Det samme gjaldt også i 2016.

Samtidig vet vi at nattvakta ved Singsås foretar renhold og forbereder mat om morgenen og hjelper til med bading og dusjing. Ved å fjerne nattevakta må det inn renholder i 23 prosent stilling. Dette, sammen med hjelp til mat, bading og dusjing kommer som ny utgift.

Det må også nye trygghetsalarmer/sykevarslingsanlegg på plass, og likedan sikring av dører. Kostnadene ved dette vil Rådmannen heller ikke gi svar på. Dette er kostnader som nok vil dreie seg om opp imot ett hundre tusen. Det er også helt naturlig at ved å fjerne nattevakta, så vil det være færre som er interessert i å søke om bolig, da tryggheten de har ved heldøgns bemanning vil forsvinne. Inntektstapet til kommunen kan ved dette dreie seg om et beløp inntil 7 – 800.000 kroner. Hvor er lønnsomheten i dette?

Sist, men ikke minst har vi brannsikkerheten og rapporten fra brannvesenet. Den hoppet Rådmannen forholdsvis lett over, men den sier at alle beboere ved Singsås bo- og dagsenter har behov for assistert rømming slik det er i dag. Brannvesenet er også kritisk til å fjerne nattevakta av på grunn av dette. Hva skjer da om det blir brann om natta, og hjemmesykepleier på vakt er hos bruker innerst i Budalen?

Det snakkes i disse dager mye om livsglede for eldre, men den har flertallet i kommunestyret tatt fra beboerne ved Singsås bo- og dagsenter med dette vedtaket.

Jeg ber om at flertallet, med ordføreren i spissen, tenker nøye gjennom hva de har vært med på å vedta. Ikke minst de som har hatt, eller kan komme til få familiemedlemmer som trenger en slik bolig.

INNLEGGSFORFATTEREN: Kjell Arne Vinsnesbakk, Kotsøy