– Burde vi tenke på om Melhus skal være i glass og betong eller i treverk, spør Knut Olsen i Melhus skogeierlag.

Olsen tok kontakt etter at Trønderbladet skrev om studentoppgaven ved NTNU om slipplaft. Studentene mener at driftsbygninger kan bygges i tre, og at metoden slipplaft kan være aktuelt for å utnytte furutømmer fra Melhus på en bedre måte. En del tømmer fra Gauldalen har mye kvist, og det fører til at tømmer går til biobrensel framfor til husbygging. Det gir dårligere betaling for skogeieren. Flere har tatt kontakt med Trønderbladet etter å ha lest artikkelen, og en av dem er Olsen.

Stygge fasader

– Melhus er en stor landbruks- og skogbruksbygd. Men kommunen er ikke akkurat på topp ti når det gjelder fasader. Bruk av tre kan skape fine fasader og gi et godt synsinntrykk. Det hjelper ikke med grøntarealer når byggene er i glass og betong. Min oppfordring er at vi tar diskusjonen om trevirke kan brukes i fasader på de nye byggene som skal komme i Melhus sentrum, sier Olsen.

Melhusbanken

Skogeierlagets medlem oppfordrer spesielt Melhusbanken til å ha bruken av trevirke i bakhodet når banken skal gå i gang med de store byggeplanene som innbefatter næringspark og mange leiligheter. Melhusbankens teglsteinsbygg er ofte blitt framholdt som modellbygg. Banksjef Ragnar Torland er positiv til å se på valg av materialer når banken går i gang med sitt store prosjekt. Ifølge skisser skal gammelbanken bevares mens resten skal rives. Parken skal flyttes fra baksida til framsida for å øke tilgjengeligheten og for å gi et grønt preg.

– Vi har levert inn tegninger til kommunen og avventer kommunal behandling. Når byggestoppen oppheves, er vi klart til å planlegge mer i detalj, sier Torland. Byggeaktiviteten i Melhus sentrum har vært høy, og Melhus kommune går ut fra at den vil være det i årene framover ettersom det er kommet inn flere planforslag for leilighetsbygg og næringsaktivitet. Knut Olsen i skogeierlaget oppfordrer utbyggere til å benytte trevirke som bygningsmaterialer.

Gimse skole

Ett annet storbygg som kan bli bygd i tre, er nye Gimse skole. Melhus kommune er i full sving med å planlegge nye Gimse skole og en idrettshall med to spilleflater.

I kommunestyremøtet 10. april spurte Anne Sørtømme (SV) om kommunen har økt bruken av trebaserte løsninger som bygningsmateriale, og om rådmannen har tatt inn trebaserte løsninger som tildelingskriterier.

FOTAVTRYKK: Anne Sørtømme (SV) er kommunestyrerepresentant og skogeier. Hun er opptatt av miljøfotavtrykket som settes når det bygges i kommunal regi.

Til det svarte ordfører Gunnar Krogstad (Ap) at det ved valg av anbydere for de to barnehagene kommunen skal bygges på henholdsvis Korsvegen og Ler vil bli et spørsmål om anbyderne har erfaring med bruken av massivtre. Når det gjelder nye Gimse skole, svarte ordføreren at han ser fram til en ny, flott Gimse sole bygd i massivtre. Utforming av nye Gimse skole kommer opp som en egen sak til høsten, opplyste ordføreren.

MURSTEIN: Banksjef Ragnar Torland i Melhusbanken er åpen for å tenke på andre bygningsmaterialer enn murstein når banken skal realisere byggeplanene. Foto: Gunn Heidi Nakrem