I fjor hadde vi flere leserinnlegg i lokalavisene om manglende fastlegetilbud og omorganisering av helse og omsorgstjenesten. Kommunestyret har fattet vedtak om å bidra med penger og de over 3000 som har vært uten fastlege, har fått brev om hvilke nye leger de får. Vi tror at våre innlegg har vært med og påvirket politikerne til å løse fastlegemangelen med å bevilge de nødvendige midler.

Nå når partiprogrammene skal utformes før neste kommunevalg, ønsker vi å ta opp en annen viktig helseutfordring som er avgjørende i vår helse- og omsorgstjeneste.

Melhus kommune vedtok i 2018 en habiliterings/rehabiliteringsplan. Det ble der vedtatt å opprette stillinger og avsette 6 rom ved Buen til rehabilitering.

Riktig og effektiv rehabilitering og god kultur for det arbeidet er helt avgjørende for god helse ved kronisk sykdom og/eller etter akutte skader og sykdomshendelser. I dag er det minimal rehabiliteringshjelp å få i vår kommune. Vi har hørt lite om satsing og bevilgninger til rehabilitering. Vi har ikke hørt om kapasitet og kompetanse til å gi oppfølging til bedre funksjonsnivået til de som trenger det. Det er stort behov for satsing på rehabilitering. Det vil gi disse pasientene bedre livskvalitet. Jo tidligere rehabilitering etter skade og sykdom starter, jo bedre og mer effektiv blir opptreningen.

Under arbeidet i Melhus kommune med omlegging av helse- og omsorgstjenesten er det kommet fram at målene om 100 år i eget hjem og rehabilitering ikke er nådd. Det skyldes nok blant annet manglende bevilgninger. Styret i LHL Melhus er overbevist om at bedre rehabilitering vil øke mulighetene til å nå målene. De som får hjelp til opptrening og dermed bedre funksjonsnivå, vil klare seg bedre og lenger i eget hjem.

LHL Melhus har følgende krav til vår kommunes rehabiliteringstilbud:

  • Kommunen må etablere en egen rehabiliteringsavdeling med fast fagpersonell. Det må i tillegg til det fagpersonell som er nevnt foran, være sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og lege tilgjengelig. Det trengs spesialutdannet helsepersonell til å jobbe med rehabilitering. Det er et eget fag der de som yter tjenester i det daglige må ha nødvendig kompetanse for at rehabiliteringen skal bli helhetlig og gi godt resultat.   Dersom de pleierne som yter bistand med påkledning, ikke har nødvendig kompetanse og kunnskap om rehabilitering, vil påkledning bli utført som bistand. Brukeren får da ikke hjelp til å lære å mestre selv.

  • Kommunen må i tillegg ansette fagpersonell i et rehabiliteringsteam som kan reise rundt og følge opp med fortsatt trening til hjemmeboende.

  • Rehabiliteringen skal være individuelt tilpasset pasientens bakgrunn og behov. Det vil innebære rehabilitering både i institusjoner og/eller i egen bolig. Kronikere vil ha behov for gjentatte rehabiliteringsperioder. Hverdagsrehabilitering må gjenopptas for bedring av livskvalitet og velvære.

LHL hadde sitt årlige landsmøte i begynnelsen av juni i år. Der ble det vedtatt en lokalpolitisk plattform for medlemmenes landsomfattende arbeid. Angående arbeid for rehabilitering ble følgende vedtatt:

«Nøkkelen for å lykkes ligger i et systematisk samarbeid mellom fagfolk og pasient for å nå konkrete mål om mestring, deltagelse og livskvalitet.

LHL mener:

Kommunene må ha forpliktende avtaler med spesialisthelsetjenesten, som sikrer involvering i arbeidet med rehabilitering allerede under opphold ved sykehus.

Kommunene må ha ansatte med kompetanse innen kosthold, fysisk aktivitet og livsmestring.

  • At det må sørge for at alle pasienter med behov for rehabilitering får informasjon om og tilbud om sin rett til en individuell plan og koordinator.

  • Ved tildeling av hallflater og svømmeflater må organisasjoner som tilbyr aktiviteter for bedre helse og rehabilitering prioriteres.

  • Kommunene må sørge for å ha nok kompetanse om ernæring og fysisk aktivitet på systemnivå, sånn at det gjennomsyrer alle virksomheter.

  • At kommunene må bruke frivilligheten i arbeidet med rehabilitering, f.eks. ved å inngå avtaler om at frivillige og ideelle organisasjoner leverer rehabiliteringstilbud til kommunene.

  • At alle kommuner må ha tilbud om logoped til personer med afasi, enten kommunale eller en form for rammeavtale med privatpraktiserende».

Styret i LHL Melhus vil følge opp landsmøtevedtaket og våre egne krav lokalt. Vi vil være påminnere til kommunepolitikerne for å få gjennomført nødvendige rehabiliteringstiltak. Vi vil stå på og benytte enhver anledning til å minne politikerne og administrasjonen i vår kommune om deres plikt til å sikre rehabiliteringstilbud. Vi er overbevist om at god rehabilitering vil være lønnsomt for kommuneøkonomien på lang sikt. Med god rehabilitering, bedre funksjonsevne og god livskvalitet, vil flere klare seg hjemme. Det vil kreve at ønskene om tverrfaglig rehabiliteringsteam, oppfylles.  Det vil også krevet et tverrfaglig bemannet kontor for vurdering av behov og fordeling av hjelpetiltak.

LHL Melhus har i dag mange treningsgrupper og mosjonsaktiviteter. Det er viktig for våre medlemmer og befolkningen. Vi skal fortsette med treningsaktivitetene.  Vi vil også bidra i arbeidet med å utvikle nye treningstilbud om det blir behov for det.