- Melhus har ikke kommet godt nok fram nasjonalt sett, og en film om Einar Tambarskjelve kan sette Melhus på kartet. Ragnarok film har spesialisert seg på vikingfilmer, og kommer til Melhus, sier kulturkonsulent og leder for Sagauka Line A. Solbakken i Melhus kommune.

Starten

Under årets Sagauka i Melhus som starter på tirsdag, kommer Ragnarok film til å vise en film som filmselskapet tidligere har laget. Denne filmen er om Ragnarok som etter norrøn tro skildret jordas undergang.

Planen er ifølge Solbakken, at det blir gjort filmopptak under Sagauka flere år på rad, og at det til slutt blir en film om Einar Tambarskjelve. Melhusbygger kan få tre inn som statister, og Solbakken sier at den som vil ha større roller, kan kjøpe seg inn. Filmopptakene skjer lørdag og søndag.

- Noe av det mest spennende under Sagauka i år er at vi har fått en intensjonsavtale med Ragnarok film. Sagauka har begrenset med midler, men vi har gått inn med litt penger i dette. Filmselskapet åpner for at hvem som helst kan få bli skuespiller i filmen. De som melder seg får kostymer og blir profesjonelt sminket. Det er også mulig for næringslivet å bli sponsorer, forteller Solbakken.

Trønderhøvdingen

Det er ingen hvem som helst som filmen skal handle om. Einar Tambarskjelve som var fra Gimsan i Melhus og hadde gårder i Skaun der kona Bergljot var fra, var trønderhøvding. Han var født rundt 980 og skal ha dødd i bakhold i omtrent 1050. Kona Bergljot var datter av Håkon jarl. Einar Tambarskjelve er kjent for munnhellet «For veik, for veik er kongens bue». Ordene falt da Tambarskjelve som 18-åring kjempet ombord i skipet Ormen Lange sammen med Olav Tryggvason. Tambarskjelve skal ha brukt ordene om kongens bue da kongen tilbød ham å bruke den.

Ifølge Heimskringla var Tambarskjelve den sterkeste mann og den beste bueskytteren Norge har hatt. Dessuten spilte han ifølge Snorre Sturlason, en avgjørende rolle for at Olav Haraldsson ble til Olav den hellige etter at den døde Olav var blitt ført til Nidaros etter slaget på Stiklestad.

Kommunevåpenet til Melhus.

Kommunevåpenet i Melhus viser en bueskytter, og bueskytteren er Einar Tambarskjelve.