Da Melhus kommunestyre skulle behandle den nye kulturminneplanen for Melhus, kom Jan Frode Hatlen (V) som er historiker og merittert foredragsholder på NTNU ved siden av å være kommunestyrerepresentant, med innspill.

– Like god

Hatlen framholdt at også den vanskelige historien må fortelles.

– Den vanskelige historien er like viktig som den gode historien. Når en tar fram storgårder, må en også ta med de små gårdene og fattigdommen som var. En kan ikke bare skrive om motstandsarbeidet under andre verdenskrig, men også tilstedeværelsen av NS, sa Hatlen.

Trønderbladet har tidligere omtalt at Melhus for første gang har fått en kulturminneplan, og at kommunen har registrert 5343 kulturminner.

Sagahistorien har stått sentralt, og Melhus har da også mye å vise til når det gjelder høvdinger og storgårder. Imidlertid mener Hatlen at kulturminner også handler om at samfunnet hadde store sosiale skiller og at folk levde i fattigdom.

Andre verdenskrig

Situasjonen under andre verdenskrig med personer som sto på okkupantenes side hører også med, mener Hatlen. I Melhus var det flere fangeleirer, og nazistene førte opp flere bygg som er blitt stående i flere tiår etter at krigen tok slutt. Øysand fikk flystripe, og nazistene bygde også veier.

Hatlen foreslo at kulturminneplanen også inneholder det han kaller en mer balansert omtale av sagahistorien, reflekterer sosiale forskjeller og det han kalte den vanskelige historien.

– Historie er lærdom om hvem vi er. I 2018 skiller en ikke mellom historie og kulturminner, sa Hatlen.

Hatlen avviser ikke at det var stormenn i Melhus, men mener at makta i middelalderen lå nord for Trondheim.

Flere tok til orde for å godta kulturminneplanen slik den var lagt fram, og Mikal Kvaal (H) hadde en klar mening om dette:

– Vi i Høyre er såpass enkel i hodet at vi godtar planen.

Egen bok

Kulturkonsulent Line A. Solbakken fikk ordet, og sa at de registrerte kulturminnene er dem som er meldt inn av melhusbygger.

– Mange ungdommer har spurt om å få flere kulturminner fra krigen. Historielaget ønsker å skrive en egen bok fra krigens dager, fortalte Solbakken.

Melhus kommunestyre vedtok kulturminneplanen, og sendte forslaget fra Hatlen over til kommuneadministrasjonen.