– Melhus skiller seg ut i landsammenheng når det gjelder sagatida, og vi ble den første kommunen i Sør-Trøndelag som har fått laget en kulturminneplan, sier kulturkonsulent Line Solbakken i Melhus kommune.

Kulturminneplanen ble nylig godkjent i komité for oppvekst og kultur, og skal behandles av kommunestyret 6. mars. Solbakken har vært prosjektleder for kulturminneplanen.

Fikk støtte

Melhus er en av kommunene som fikk støtte fra Riksantikvaren til å lage en kulturminneplan, og støtten var på 100.000 kroner.

– Uten støtten hadde det ikke vært mulig å hente inn prosjektansatte, og vi har hatt hjelp fra Kjell A. Brevik og Andrea Haanes, forteller Solbakken.

KULTURMINNE: Vertshuset Høvdingen som ble revet, er ett eksempel på kulturminne.

Tanken om en kulturminneplan for Melhus ble luftet under jobbintervjuet, forteller Solbakken. Hun har musikkbakgrunn, og fant ut at arbeidet med en kulturminneplan kunne være både spennende og lærerikt. Arbeidet med kulturminneplanen har ført til at 5343 kulturminner i Melhus er blitt registrert, og Solbakken tror det kan være enda flere som burde ha vært registrert. Ved Horg bygdatun foregår det nå digitalisering av kulturminner.

Spor etter mennesker

Kommunen har fått inn mange innspill fra innbyggerne, og Solbakken takker for alle som har kommet. Hun peker på at det lag og foreninger tidligere har samlet inn kulturminner, men at det gjennom kulturminneplanen er blitt et mer systematisert arbeid.

Hva er så et kulturminne?

– Et kulturminne er enkelt sagt spor etter mennesker før oss. Eksempler kan være en bygdeborg, gravhaug, gjenstand som kan flyttes og immaterielle ting som sagn, eventyr, bånsull og arbeidsmetoder. Det er ikke slik at vi skal ta vare på alle kulturminner, og det kan være slik at en tar bilde av kulturminnet og så fjerner det. Det nytter ikke å ta vare på alle kokegroper, sier Solbakken. Kulturminneplanen skal ifølge Solbakken, brukes internt i saksbehandling som for eksempel i byggesaker, sentrumsplanen og som kunnskapskilde for barnehager, skoler, sagavandringer og Sagauka.

I planen nevnes en rekke tiltak som skjøtsel ved utvalgte kulturminner, tiltak knyttet til formidling og forvaltning, forslag om en museumsplan som fanger opp både kommunale og private museer og opprettelse av en byggeskikkpris.