Oppmøtet var godt da Rennebu-ordføreren inviterte kollegaene fra Oppdal, Midtre Gauldal og Meldal til samtaler for åpen mikrofon i Samfunnshuset. Med rundt 80 deltakere i salen ble mange spørsmål stilt, både om retningsvalg, hva slags oppgaver de nye storkommunene skal ha og hva man vinner ved å slå seg sammen.

Folkemøter er allerede gjennomført i Rennebu, og i Midtre Gauldal blir fire møter holdt på forskjellige steder de neste to ukene.

Folkeopplysning på agendaen

Hensikten med onsdagskveldens samling var ifølge Ola T- Lånke ikke å fatte en beslutning, men å involvere flest mulig i diskusjonen og debatten rundt kommunereformen.

– Det er langt fra sikkert om vi skal slå oss sammen. Det er heller ikke bestemt hvem vi eventuelt ønsker å slå oss sammen med, men et opplyst folk gjør kloke valg, sa ordføreren og siterte seg selv fra en artikkel i Opdalingen samme dag.

Dermed var også både han og ordførerne Ola Røtvei fra Oppdal, Erling Lenvik fra Midtre Gauldal og varaordfører Helge Ringli fra Meldal svært forsiktige med å dra slutninger hverken i den ene eller andre retningen.

Sonderingsfasen går om ikke lenge over i en utredningsfase, og ordet «utredning» var derfor det mest brukte i Samfunnshuset på Berkåk onsdag kveld. At det nå skal utredes både i den ene og den andre retningen, og at man ikke ennå ikke ønsker å si noe om hvilke alternativer som er å foretrekke, var også svaret på de mest direkte spørsmålene.

Foretrekker E6-samarbeid

Likevel - noen signaler kunne plukkes opp, og de klart sterkeste kom fra verten selv. Rennebu-ordføreren gjorde det klart at det å gå mot Orkanger og Meldal for tiden er en plan B, og at et samarbeid med både Oppdal og Midtre Gauldal nå virker mest interessant.

– Denne regionen mener jeg er best tjent med et samarbeid langs hovedtrafikkåren, mener Lånke, som dermed forsterker inntrykket som ble gitt da han møtte Lenvik, Røtvei og Holtålen-ordfører Jan Håvard Refsethås tidlig i desember.

– I Trøndelag blomstrer det på kysten, mens vi i innlandet sakker vi akterut. Jeg ser ingen klare lokomotiv her som tilsvarer det de har på kysten. Kanskje kan en bedre utbygd jernbane og en ny E6-korridor skape utvikling? Jeg tror vi kan få et sterkere og mer attraktivt innland hvis vi jobber sammen i stedet for å sitte på hver vår tue.

– Sier ikke nei til Lenvik

Oppdal på sin side har så langt vært forsiktig med å nevne Midtre Gauldal. Ola Røtvei sier de for tiden utreder flere alternativer, med Sunndal i vest og Rennebu i nord som de mest umiddelbare - men også ett der Midtre Gauldal også er med på sistnevnte.

– Hadde jeg måtte ta et valg i dag, hadde nok kun Rennebu vært mest naturlig. Vi har et godt samarbeid fra før, sier Oppdals-ordføreren, som ble utsatt for en aldri så liten «fisking» fra den ivrige sidekameraten fra Rennebu.

Røtvei poengterte da at alternativene så langt er likeverdige.

– Jeg sier ikke nei til Erling Lenvik, jeg sier bare at Rennebu er mer naturlig i dag.

Stadig mer usikker

Lenvik selv sier han har tenkt mye på reformen den siste tiden, og at han fremdeles sitter med mange spørsmål og få svar.

– Jeg lurer på hva det egentlig er vi vil oppnå med denne prosessen, og jeg sliter med å finne et godt svar. Jeg blir mer og mer usikker. Bestillingen vi har fått legger vekt på at vi skal bli mer robuste og bli bedre til å ta vare på de eldre i framtida, men vi vet fremdeles lite om hvordan det regionale nivået skal se ut, sier han.

Midtre Gauldal har tre retningsvalg i tillegg til alternativet om å stå alene - Rennebu, Oppdal og Holtålen. Melhus, som først og fremst utreder muligheten for å fortsette som egen kommune, er for tiden ute av bildet, selv om de har opprettet kontakt.

– Skal Rennebu og Oppdal være sammen og Melhus stå for seg selv, står Holtålen igjen. Da er vi tilsammen 8000 innbyggere, og mangler ifølge ekspertutvalget like mange for å være stor nok. Her er det mange spørsmål og lite svar.

Over 15.000 sammen

Det er tidligere gitt anbefalinger fra sentralt hold om at kommunene bør ha minst 15.000 innbyggere for å kunne takle fremtidens utfordringsbilde, noe statsråd Jan Tore Sanner sant nok har moderert noe i etterkant.

Onsdagens møteleder Odd Ustad har regnet seg fram til at Rennebu, Oppdal og Midtre Gauldal tilsammen vil komme opp i 15.200 innbyggere.

Attraktivitet og vekst

Alf-Petter Tenfjord, som er direktør hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og har fått i oppgave å bistå kommunene i prosessen, var også tilstede for å gi en kjapp innføring for de frammøtte.

– Det handler like mye om å kunne skape attraktivitet og næringsvekst. Det må være tilstrekkelig kapasitet i tjenesteytingen og god kompetanse. Det må være et økonomisk grunnlag for å levere disse tjenestene til den befolkningssammensetningen man har i kommunen.

Tenfjord svarte også på spørsmål rundt usikkerheten det gir å ikke vite mer konkret hvilke oppgaver de nye kommunene skal ha. Dette skal derimot klargjøres fra regjeringens side før påske. Da vil også fylkeskommunen og fylkets rolle i det nye norgeskartet avklares.

Midtre Gauldal-ordfører Erling Lenvik har stadig flere spørsmål og leter etter svar. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Stort engasjement i Rennebu rundt kommunereformen. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Rennebu-ordfører og møtevert Ola T. Lånke. Foto: Elling Finnanger Snøfugl