– Vi har en sterk historisk tilknytning til Orkdals-regionen, men situasjonen i dag er slik at vi ferdes mest langs E6-aksen. Dermed er Midtre Gauldal og Oppdal naturlige valg for oss, sier Rennebu-ordføreren.

På offensiven

Lånke var på hjemmebane da ordførerne fra Oppdal, Midtre Gauldal, Rennebu og Holtålen møttes på kommunehuset på Berkåk torsdag formiddag for å innlede samtalene rundt en eventuell framtid sammen. Dette er for Midtre Gauldal sin del første gangen de går i direkte dialog med naboene.

Enn så lenge holder de mulighetene åpne i alle retninger, og alle vil også vurdere om det er grunnlag for å stå alene. I Holtålen mener ordfører Jan Håvard Refsethås (Sp) derimot at akkurat det ser lite realistisk ut for deres del.

– Vi har til forskjell fra en del andre kommuner tidlig hatt unison oppslutning rundt kommunereformen. Alle har vært oppsatt på å ta diskusjonen og være med og bestemme, sier han.

Vil bli større

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har gitt kommunene som ønsker å påvirke sammenslåingsprosessen frist til sommeren 2016 på å bestemme seg. Våren 2017 vil regjeringen legge frem forslag om ny kommunestruktur.

– I likhet med Midtre Gauldal sliter vi økonomisk, og ser at det kan være bra for utviklingen å bli en del av noe større, sier Refsethås.

Holtålen har i dag rundt 70-80 prosent av sitt interkommunale samarbeid med Røros i sør, men Refsethås sier pilen foreløpig peker nordover. For Oppdal og Rennebu er Holtålen i utgangspunktet ikke noen naturlig vei å kikke, men ser de mot Midtre Gauldal, kan de fort bli en del av en større pakke.

Fakta på bordet

Oppdal-ordfører Ola Røtvei (Ap) sier de både ser mot Rennebu og det som følger med nordover og vestover mot fylkesgrensa, men er opptatt av at de alle sammen skal danne seg et faktagrunnlag før de legger fram de aktuelle veivalgene i hvert enkelt kommunestyre i januar og februar.

– Det er viktig for oss å få fram i hvilken retning vi vil utvikle oss – hva er hovedtyngden i næringslivet og hvilke tjenestetilbud har vi? Dette må vi gjøre en jobb med i hver enkelt kommune før vi eventuelt møtes igjen, sier han.

Stor kabal

Underveis i arbeidet fram mot skisseringen av veivalgene vil ikke de fire ordførerne møtes, sett bort fra en kort briefing om hva de har funnet ut.

– Om vi bestemmer oss for å gå i en spesiell retning, for eksempel Holtålen, er det jo ikke sikkert de vil være med oss. Det får vi ta etterpå. Uansett, vi har hatt en god tone under dette første møtet, og vil absolutt prate mer sammen, sier han.

– Større potensial sammen

Rennebu-ordfører Lånke gikk likevel langt i å fremme et samarbeid langs E6-aksen torsdag.

– Det er en viktig ferdselsåre. Jeg tror vi kan tenke bedre sammen langs en større strekning av veien enn å sitte på hver vår tue. Det gjelder alt fra arealdisponering til næringsliv, mener han.

– Som en større enhet kan vi også trekke til oss et større kompetansemiljø for å utvikle disse områdene, blant annet gjennom en større næringsavdeling. Dette er synergier vi ikke får til ved å sitte hver for oss. Vi vil nok være bedre rustet og ha et større potensial sammen, men det kan jo også skje i andre retninger.

– Må sørge for ressurser

Lenvik trekker også fram pleie- og omsorgssektoren som et område som byr på store utfordringer for mange små kommuner.

– Vi blir flere eldre, flere får kreft og vi har stadig økning innen psykiske lidelser. Å håndtere dette blir en av de største utfordringene, og det må vi sørge for å ha ressurser og rammer til.

Rennebu-ordfører Ola T. Lånke mener både Oppdal og Midtre Gauldal er naturlige valg ved en eventuell sammenslåing. Foto: Elling Finnanger Snøfugl