Helt siden guttedagene har Ulf Hansen hatt en glødende interesse for insekter og biller. Nå har samlinga hans av biller kommet opp i cirka 1.500 norske arter. Ei komplett samling for Norge mener han er urealistisk, for det mangler ennå 2.200 arter.

«The Beetles»

Sommerhalvåret er den travleste tiden for en billesamler, men letinga foregår hele året. Motivasjonen er å registrere det biologiske mangfoldet av biller i Norge og Trøndelag. Ulf er en del av ei gruppe på åtte personer, som kaller seg «The Beetles». Når de drar ut på turer finner de som regel en ny artsobservasjon for området de besøker. I Eikesdalen fant gruppa en helt ny art for Norge, en liten kortvinge. En annen gang fant Ulf en trebukk som ikke er observert i Norge på 170 år. Den voksne billen fant han ikke, bare noen larver. De ble med heim, og ble klekt ut til voksne individer av panterbukk, Xylotrechus panterinus.

Ulf og gjengen har nær kontakt med fagmiljøet på NTNU. Her leses artsobservasjoner med stor interesse, og arbeidet til gruppa er viktig blant annet for å registrere kritiske arter. Ulf har også arbeidet mye med den svært sjeldne elvesandjegeren i Gaula.

Engasjerer ungdom

Da han arbeidet som lærer på Øya brukte han interessen sin i undervisninga. Når elevene skulle skrive særoppgaver trakk de ofte til store rovdyr som bjørn, ulv og gaupe.

– Dette er dyr som de fleste aldri får oppleve. Men en edderkopp er også et spennende rovdyr, og mange fikk ny kunnskap og interessante møter ved å studere edderkopper, sier Ulf.

Altoppslukende

Neste tur med «The Beetles» går til Rogaland, og Ulf gleder seg som en unge. Han er også med i en nordisk billeforening, som drar på utenlandstur én gang i året.

– Det betyr mye å ha en interesse som er så engasjerende. Jeg kan sitte i timevis på loftet og bare studere i mikroskop og lese bøker. Da glemmer jeg alt annet. Artsbestemmelse er ofte veldig tidkrevende, og de minste billene er bare en millimeter lang. Noen billearter kan bare bestemmes ved å ha en hann. Da må du trekke ut penis på den døde billen, og bruke den til artsbestemmelse, forklarer Ulf.

Tilbake til naturen

Han sammenligner ikke billesamlinga si med ei frimerkesamling.

– Vi bidrar til faglig dokumentasjon og til å registrere artsmangfoldet i Norge, sier han.

Etter sin egen kreftsykdom har han blitt mer bevisst på hva dette betyr.

– Mange medisiner er utviklet fra naturen, og jeg er helt sikker på at det finnes uoppdagede hemmeligheter her. Tenk om medisinen til en farlig sykdom ligger i en utrydningstruet art i naturen, dyr eller plante, som man ennå ikke har oppdaget verdien av, sier han.

Elvesandjegeren er vurdert som sterkt truet i den norske rødlista fra 2015, og finnes bare i fem vassdrag i Norge. Gaula er ett av dem, og på grunn av samarbeidet med NTNU har Ulf Hansen fått lov til å preparere noen få individ. Foto: John Lerli