Elvesandjegeren som holder til ved Gaula, er en av de åtte artene som først får prioritert status etter naturmangfoldloven.

Krypet som altså er en sjeldenhet, lever i sanden på elvebredden, og er en aktiv jeger allerede fra larvestadiet.

To fugler, tre insekter og tre planter er først ut med status som prioriterte arter etter naturmangfoldloven. Vedtaket i statsråd omfatter fugleartene dverggås og svarthalespove, insektene elvesandjeger, eremitt og klippeblåvinge og planteartene dragehode, honningblom og rød skogfrue.

– Den nye statusen skal sikre at disse artene blir tatt vare på for framtida. Hver prioritert art får sin skreddersydde forskrift som skal bidra til det, sier seksjonssjef Jon Barikmo i Direktoratet for naturforvaltning.

Ordningen er et resultat av naturmangfoldloven som ble vedtatt i 2009.

Spiser andre biller

Elvesandjeger er ei bille, halvannen centimeter lang, og den lever av andre biller, maur, bier, teger og sommerfugler som den fanger på åpne sandflater langs elvene. Allerede som larve starter den jakten på mat, ved å lage små fangsttunneler i sanden.

Elvesandjegeren lever og jakter på elvebredden ved Gaula langs flere norske vassdrag, langs Glomma, Gudbrandsdalslågen, i Alta Alta og ved elva Karasjokka i Finnmark.

Menneskelig aktivitet som kraftutbygging, grustak og veibygging har mesteparten av skylda for at elvesandjegeren er i sterk tilbakegang. En annen utfordring er den innførte arten lupin som sprer seg langs mange vassdrag.

– Elvesandjeger er den sandjegeren i verden som forekommer lengst mot nord. Arten er klassifisert som sterkt truet i den norske rødlista, sier Barikmo.

Kilde: Direktoratet for naturforvaltning