Grete Roede er fremdeles like populært, selv etter 40 år, med noe så «kjedelig» som Statens ernæringsråd som grunnidé.

– Det er like populært, men vi har tilpasset oss dagens informasjonssamfunn. Folk kan og vet det meste, men den medmenneskelige biten er viktig for dem som går kurs, sier kursleder Anne Margrethe Rønning.

Les også: I bedre form enn noen sinne

Hun kan tilby ulike kurs, fra rene nettkurs via én til én-kurs og små grupper, til vanlige kurs i grupper på opptil 18 deltakere.

– Det er litt mange, men tolv er greit. Da har man oversikt, og klarer å bli kjent med dem som er der, mener hun.

Ikke sult kroppen

Anne Margrethe tok over kursene på Melhus i fjor høst, men hun har holdt på som kursleder siden 1991. Siden den gang er det mye som har skjedd.

– Vi tilpasser oss Statens ernæringsråd, og går ut fra deres retningslinjer. Det har vi alltid gjort, forteller hun.

Den største endringen i holdningen til slanking siden på 90-tallet, er kanskje at de som driver innen dette fagfeltet, har innsett at det er lite hensiktsmessig å sulte seg.

Les også: Flere tips fra en personlig trener

– Tidligere var det svært lite mat på menyen, og vi levde på 1200 kilokalorier om dagen. Det anbefales ikke lenger. Vi må ha nok mat for å holde forbrenningen oppe, fastslår hun.

Stabilt blodsukker

Resultatet er at det er mange på kurs som sliter med å få i seg nok mat. Når man går fra et kaloritett kosthold, over på mer mettende, men kalorifattig mat, blir mengden en helt annen.

– Da kan løsningen være å spise litt mer kaloritett mat, som olje eller nøtter, sier Anne Margrethe.

Menyen tilpasses den enkelte, alt etter alder, kjønn, vekt og aktivitetsnivå, og inntaket skal være på minst 1300 kilokalorier om dagen.

Les også: Utendørs trening skjerper sansene

På kursene legges det opp til fem måltider om dagen, og maksimalt fire timer mellom hvert.

– Da holder blodsukkeret seg stabilt, og det er lettere å ikke forspise seg, sier Anne Margrethe.

Trening er viktig

Fysisk aktivitet var heller ikke tema på slankekurs på 70-, 80- og 90-tallet, men nå er det et naturlig emne.

Anne Margrethe legger ikke skjul på at du skal trene mye hvis du skal gå ned i vekt bare av det i seg selv, men hun poengterer at fysisk aktivitet setter i gang forbrenningen, og gjør mye for selvfølelsen og hverdagen.

– Vi registrer trimpoeng, og anbefaler minimum en halv time mosjon hver dag, sier kursholderen.

Mat registreres også, og kosemerker, som Grete Roede er så kjent for – Rasjoneringsmerkene for snop, som kan løses inn mot litt lørdagsgodt, for eksempel. Og maten skal veies. Så dette høres kanskje ikke ut som en varig løsning?

Det er ikke for alltid presiserer Anne Margrethe.

Les også: Melhus' minste treningssenter

– Det er for å bli bevisst på hvor mye vi spiser. Folk spiser ofte mer enn de tror. Vi veier maten til vi får kontroll på mengden, sier hun.

Fokus på kosthold

Innimellom dukker det også opp personer på kurs, som ikke har så mye å gjøre på et slankekurs.

– Jeg har heldigvis ikke opplevd å måtte avvise noen fra kurs, men det har hendt andre steder. Og det finnes jo mennesker som er tynne, men som har et veldig dårlig kosthold, så noen ganger må vi finne ut hvorfor folk kommer på kurs, og eventuelt ha fokus på kosthold og ikke vekt, sier Anne Margrethe.

En livsstilsendring

Grete Roede er ikke et slankekurs, mener Anne Margrete – Det er en livsstilsendring, og det er viktig å legge seg til vaner som man klarer å holde, sier hun.

– Du skal slutte å ha et kalorioverskudd, men du skal fortsette å spise godteri i små mengder.

En av ti lykkes ikke med å gå ned i vekt på kurset, og en del av dem som går ned i vekt, går opp igjen etterpå.

Kroppen reagerer på vektnedgang med å gå i «alarmberedskap», og setter ned forbrenningen, sier Anne Margrethe. Lavere vekt fører også til mindre kaloribehov, og mange feilberegner dermed kostholdet sitt etter endt slanking.

– Det er synd at det er sånn, for folk som har gått ned i vekt, begynner å tvile på sin egen viljestyrke. Kroppen er i krise, og prøver å kjempe imot. Man må tenke, og planlegge videre, sier hun.

Ta kosen tilbake

Det er vanlig å gå ned mellom et halvt og ett kilo i uka, i løpet av det åtte uker lange kurset.

Selv gikk Anne Margrethe ned 14-15 kilo da hun startet på Grete Roede-kurs for første gang. Etterpå var hun glad og lykkelig over at hun skulle leve som før igjen.

– Det gikk jo ikke, så da måtte jeg til pers igjen, humrer hun.

Etter hvert syntes hun at opplegget var så spennende og interessant, at hun ble kursholder selv.

Anne Margrethes råd til dem som ønsker å legge om livsstilen, er blant annet å ta lørdagskosen tilbake.

– Det er viktig å spise riktig mat, se etter nøkkelhullsmerket, dropp småspisinga, og ut og gå. Og ta lørdagskosen bare på lørdag, sier hun.