Mikroplast i havet er et voksende problem, og granulat fra kunstgressbaner er blant de største kildene til forurensningen. De svarte, små gummikulene har lett for å havne ut i naturen eller bli med hjem i klær og sko.

Svinnet av gummikuler er et miljøproblem som Miljødirektoratet ønsker å bekjempe.

Norges Fotballforbund skriver på sin hjemmeside at de vil motivere klubbene til å gjenbruke granulat som har kommet utenfor spilleflaten. De vil også at lagene skal innføre rutiner for å samle opp granulat fra klær og i sko.

Trønder-Lyn: - Vi vil bidra med vårt

Leder Tore Aune i fotballgruppa i Trønder-Lyn forteller at de ønsker å bidra til at det blir mindre gummikuler på avveie i naturen.

- Banen vår ligger jo ganske nærme elva, og vi skal selvfølgelig gjøre vårt for at minst mulig av granulaten forsvinner utenfor banen, sier Aune til Trønderbladet.

Fotballklubben, som spiller sine kamper på Sørøya kunstgress, har per dags dato ingen direkte tiltak mot miljøproblemet, men banen blir vedlikeholdt på best mulig måte.

- Vi kaster ikke bare gummien like utenfor banen, men samler det opp i plastdunker og sender det til gjenvinning, opplyser fotballederen.

8. mai inviterer Trøndelag Fotballkrets alle klubbene til å delta på et møte, der de blant annet skal snakke om hvordan man skal behandle og ta vare på kunstgressbanene.

- Vi har tenkt å delta på møtet, så får vi se hva kretsen kommer med av tiltak, sier Aune.

Støren: - Vet det jobbes med løsninger

På Støren er det Midtre Gauldal kommune som eier og drifter Støren idrettspark. Klubbene Sokna, Singsås, Rognes og Støren har satt ned et eget kunstgress-styre, som har dialog med kommunen.

- Vi har ikke funnet en kjempegod løsning for å forhindre at gummikulene havner utenfor banen ennå, men jeg vet at det jobbes med flere løsninger, opplyser Ingvar Hanshus, som er konstituert enhetsleder i Eiendom- og kommunalteknikk i Midtre Gauldal kommune.

Utfordringen er vinterbrøytingen av banen, når de første snøfillene kommer før jul, og når snøen skal bort om våren.

- Det er vanskelig å brøyte snø fra banen uten at det blir med gummikuler. Vi prøver å redusere vinterbruken av banen. Dette gjør vi også fordi det er vanskelige spilleforhold når snøen kommer, sier enhetslederen, og legger til at de har planer om å sende en person til kretsens møte neste uke.

- Jeg regner med at det kan komme noen krav som vi baneeiere må innrette oss etter, avslutter Hanshus.

Leik: - Vi må ta det på alvor

Også hos Leik IL opplever de at det kan være vanskelig å holde gummibitene inne på banen. Ifølge leder i fotballgruppa, Vidar Pettersen, gjør de det de kan for å redusere granulatsvinnet fra Korsvegen kunstgress.

- Når vi skraper banen lar vi det ligge igjen noen centimeter med snø, slik at været får gjøre resten av jobben. Noe av gummien blir nok med ut fra banen, men det meste blir da liggende igjen, sier Pettersen.

Fotballederen forteller at også de kommer til være representert på fotballkretsens møte 8. mai.

- Dette må vi ta på alvor. Vi må finne ut hvordan vi skal løse det for fremtiden. Sjekker man fotballskoene sine når man kommer hjem fra kamp, så ser man hvor mye av gummikulene som kommer på avveie, forteller Pettersen.