– Vi har funnet plast og skumgreier. Folk er nødt til å lære seg å hive rask i søppelkassa, sier Alfred fra Brekkåsen idrettsbarnehage.

Jahn Iver fra samme barnehage legger til at de også har funnet tau og planker, og at det er mye søppel fordi folk bare kaster ting fra seg.

Barnehager

Fredag deltok rundt 80 barn fra Brekkåsen idrettsbarnehage, Elvebakken barnehage og Presttrøa barnehage som alle er i Melhus samt Ringvålskogen barnehage fra Trondheim på strandrydding på Øysand. Ungene som er i alderen 5–6 år, fant litt av hvert. Rasket ble lagt i plastsekker og sekkene ble til slutt lagt i container som Envina hadde satt fram.

Barna hadde på seg hansker under ryddinga.

– Vi er redde for å finne giftampuller, sier Jahn Iver.

I det siste har det dukket opp giftampuller fra andre verdenskrig andre steder i landet, og folk er blitt advart mot å røre dem. John Iver Schjegstad og Vegard Foss fra Brekkåsen idrettsbarnehage forteller at giftampuller ikke er blitt funnet på Øysand.

Viktig jobb

Barnehagene får 100 kroner pr. sekk innsamlet søppel gjennom Sparebank1 SMNs plastdugnad, og pengene skal gå til et veldedig formål. Brekkåsen idrettsbarnehage har bestemt seg til å gi beløpet til Norsk Luftambulanse.

Milla fra Presttrøa barnehage synes det er bra at rusk og rask ryddes på stranda på Øysand.

– Søppel kan bli spist av fiskene, og så får vi i oss søppel når vi spiser fisken, sier Milla.

Stadig behov

Etter ryddinga spanderte Øysand camping pølser og is.

– Det er kjempeflott at det ryddes på stranda. Det kommer inn mye søppel på stranda og det trengs mange ryddere. 5. mai kommer øysandingene for å rydde, og etter Sagauka i Melhus arrangerer Kristelig Folkeparti ryddedag. Vi har også fått kjempehjelp fra Øya videregående skole. Dessuten har Øysand camping sommerbrigaden også i år der ungdom får sommerjobb og skal rydde på stranda, sier styreleder Jon Sivert Gran som er innom campingen for å spise varm lunsj.

Gran forteller at det ikke bare er plast som driver i land på stranda som er smekkfull på varme sommerdager. Det kommer også «gauldalinger» som er trerøtter og lange greiner som kommer drivende nedover Gaula og inn mot stranda. Flom i Gaula betyr rensking langs elvebredden, og trerestene ender altså lett opp på Øysand.

Nasjonal ryddedag

3. mai er det for øvrig nasjonal ryddedag, og rektor Ola Indergård ved Gimse ungdomsskole forteller at ungdomsskolen er blant de skolene som skal ut for å fjerne søppel.