Hjemme i stua i Skolestien på Lundamo sitter Oddny Busklein og strikker når Trønderbladet kommer på besøk. Hun er leder i fanklubben til Marit Bjørgen, som ble stiftet 8. mars i 2005.

– Vi har fulgt Marit i VM siden 2003, bortsett fra Sapporo i 2007. OL har vi aldri reist av gårde på og kommer ikke til å gjøre det denne gangen heller. Det er et helt annet arrangement som koster mer og som går over lengre tid, sier Busklein.

Strikking og OL på TV

Likevel gleder hun seg til følge med på skidronningen fra Rognes fra godstolen hjemme.

– Jeg skal stå opp hver morgen og sitte klistret foran TV-skjermen med strikkinga mi. Jeg må nok ha enkel strikking, så jeg ikke strikker feil, forteller hun og ler.

– Dere i fanklubben har ikke planer om å samles og se OL på storskjerm?

– Nei, konkurransene går tidlig om morgenen når folk er på vei til arbeid. De hadde storskjerm på Rognes i 2010 da det var OL i Vancouver, men da gikk rennene på kveldstid, sier Busklein.

Marit Bjørgen Fanklubb teller i dag rundt 140 medlemmer og de siste årene har medlemsmassen holdt seg stabil.

Rognes-løperen som står med seks gull, tre sølv og en bronse i OL, har hittil hatt en god sesong. Under NM på Gåsbu tidligere i vinter vant hun sitt 24. NM-gull.

– Jeg synes Marit har gjort det bra på det hun har stilt opp på denne sesongen. Vi må huske på at hun ikke er like ung lengre. Men hun har fortsatt styrke og utholdenhet, forteller hun.

Planlegger tur til VM i Seefeld

Det som sitter best i minnet til Busklein er Bjørgens fire gullmedaljer i VM i Lahti i 2017.

– Det var en kjempeopplevelse å være der. Jeg hadde ikke forventet at hun skulle komme tilbake å ta fire gull i fjor. Etter fødselen og litt trøbbel i oppkjøringen var det over all forventning, sier hun.

– Hvordan tror du Bjørgen kommer til å prestere i OL?

– Jo, jeg tror hun kommer til å gjøre det bra. Bare hun holder seg frisk, så håper jeg hun slår til for fullt. Det er også viktig at smørerne treffer med skiene. Stort sett gjør de det, og det er uansett skiløperne selv som godkjenner skiene, forteller Busklein.

Søndag hadde fanklubben årsmøte. En ting som ble diskutert under møtet var ny tur til ski-VM, som arrangeres i Seefeld i Østerrike neste år.

– Ja, vi har allerede startet å planlegge tur til Seefeld. Til VM skal vi uansett om Marit legger opp eller ikke, men vi håper selvfølgelig at hun tar et år til, forteller hun.

Vet ikke når Bjørgen ønsker å legge opp

– Hvor lenge tror du Bjørgen kommer til å satse på langrenn?

– Det har jeg ikke drøftet med Marit, men jeg tror ikke hun har bestemt seg helt. Hun har jo lille Marius som hun er veldig glad i, og jeg tror ikke det er så artig for henne å reise fra han. Marit vil nok først gjøre seg ferdig med OL og se hvilke erfaringen hun gjør der, sier Busklein.

Lederen i fanklubben har fulgt Bjørgen tett i mange år og er hennes gammeltante. De siste årene har de hatt sporadisk kontakt.

– Det er mange som skal ha en bit av henne. Hun var hjemme hos oss i vår sammen med Fred Børre (samboeren, journ.anm.) og sønnen Marius. Vi var også på besøk til henne i Oslo like etter at Marius var født. Ellers pleier jeg å treffe henne under Marit Bjørgen-rennet i Frøsetmarka, forteller hun.