Melhus har rykket opp i divisjonssystemet i rakettfart de siste to årene, og skal for første gang på mange år spille på nivå fire igjen, etter det dramatiske opprykket i fjor høst. Laget har havnet i en tøff og tett avdeling, men trener Tore Havdal mener laget har gode muligheter til å berge plassen selv om hele fire av 14 lag må ta turen ned i 4.divisjon.

– Vi mener selv at vi er i rute til seriestart, selv om de to siste kampene har gitt oss en liten tankevekker, innrømmer Havdal.

Stopperne blir klare

Melhus-treneren har sett sine elever ryke 0-6 mot Orkla i cupen og 1-5 hjemme mot 4.divisjonslaget Sverresborg i den siste treningskampen før seriestart nylig, men føler seg trygg på at laget har noe i divisjonen å gjøre så lenge de mest sentrale spillerne holder seg friske og skadefrie.

– Det er så klart ingen optimal inngang til sesongen med de to siste kampene, men vi skal ha i bakhodet at vi har manglet mange sentrale spillere i de kampene og at situasjonen forhåpentligvis ser lysere ut allerede på lørdag når Løten kommer på besøk, legger han til.

Øyvind Onsøien, Håvard Ler, Eirik Ramlo, Thomas Mathisen, Geir Holthe og Edvard Ølstøren har alle slitt med skader den siste tiden, men for et par av dem ser det lyst med tanke på spill allerede til helgen.

– Både Eirik Ramlo og Håvard Ler sto over mot Sverresborg sist helg, men blir i følge det medisinske apparatet klare til lørdag. Det betyr at vi har stopperparet tilbake og inntakt. Det er så klart veldig positivt. Thomas Mathisen sliter med ei tå og blir borte en stund, mens Geir Holthe neppe blir klar til serieåpningen. For Øyvind Onsøien og Edvard Ølstøren sin del, tar det nok litt lenger tid før de er tilbake i spill, mens det foreløpig er usikkert om Roar Strand blir med til Løten-kampen, informerer Melhus-treneren.

– For mange lag som rykker ned

Havdal ser for seg en kamp for tilværelsen og poengterer samtidig at det er for mange lag som rykker ned fra 3.divisjon slik divisjonssystemet er inndelt per i dag.

– Ja, det synes jeg. Slik det er nå så rykker fire av 14 lag ned. Det er for mange og tilsvarer nesten 30 prosent av serien. Det er drøyt. I samme avdeling i fjor var Stjørdals-Blink helt overlegne, men bak der var det lite som skilte fra 2.plassen og ned til 11.plassen som rykket ned til 4.divisjon. Jeg tror fort det kan bli tett og jevnt i år også, og slett ikke utenkelig at samme scenario inntreffer også denne sesongen, sier Havdal.

Tror på Byåsen

– Hvem tror du i første rekke dere må kjempe mot for å holde dere over streken?

– Jeg kan foreløpig litt for lite om både Løten og Ottestad, som i likhet med Melhus begge er nyopprykket, men både håper og tror det er lag vi kan holde bak oss. Tillerbyen har vi møtt i vinter og er et lag vi har forholdsvis god kontroll på. Vi satser på å ha dem bak oss også, og ett lag til. Det holder. Da berger vi oss, smiler Havdal.

I motsatt ende av tabellen, tror han Byåsen får et kortvarig opphold på nivå fire i norsk fotball

– Det blir nok jevnere i toppen i kampen om opprykk i år enn i fjor. Jeg tror nok i første rekke det blir en kamp mellom Byåsen og Orkla. Kanskje også Brumunddal og Gjøvik-Lyn, men jeg holder en knapp på at Byåsen tar steget opp igjen, spår Melhus-treneren.

– Er det noen spesielle spillere Melhus-publikummet skal se opp for i år som kan ta steget opp fra juniorlaget?

– Vetle Tokstad, svarer Havdal umiddelbart.

– Han er en lovende unggutt som vi kan vente oss mye godt av framover, og som ganske sikkert vil få spilletid i løpet av årets sesong. I tillegg vil vi nok få se mer av Joakim Gundersen Strand som fikk sjansen som innbytter i cupkampen mot Orkla i forrige uke. Gundersen Strand er førsteårs senior og en type vi har litt forventninger til framover, tipser Havdal.

Spår jevn kamp

Havdal er spent på lørdagens motstander Løten og forventer en tett og tøff affære når sesongen endelig sparkes i gang.

– Løten er som sagt en motstander vi vet veldig lite om, men jeg forventer en tett og jevn kamp. Løten er i likhet med oss nyopprykket i år og røk ut av cupen i forrige uke mot Tynset (1-2 hjemme). Vi gleder oss og er spent, avslutter Melhus-treneren.

Etter lørdagens serieåpning venter en av opprykksfavorittene, Brumunddal, på bortebane for Havdals mannskap før Gjøvik-Lyn gjester Gruva. Laget får med andre ord en god pekepinn hvor de står allerede i løpet av april.