«Torgil Gjertsen kom fra Ranheim.

Det e det bæste som har skjedd!

Han kysse Ugla når han score mål,

og aille forsvar dæm e reidd»

Slik lyder supportersangen til "Uglan" (Melodi: The Pogues - Fiesta), de trofaste supporterne til Kristiansund Ballklubb. Som melhusbyggen har sagt i tidligere intervju - nordmøringene er gale etter fotball. De får aldri nok.

Derfor bruker Gjertsen fem minutter på å komme seg bort til kaia i Kristiansund, der Trønderbladet venter på ham. Han sa egentlig at han var ti sekunder unna, men ivrige innbyggere måtte ha sin dose av fotballstjernen.

- Jeg ble stoppet. Det var noen som skulle snakke litt fotball, smiler Gjertsen.

Sangen Kristiansund-supporterne synger om Gjertsen, fikk 26-åringen i fjor høst. Gjertsen kom altså fra den daværende 1.divisjonsklubben Ranheim i juli og hadde aldri spilt i Eliteserien, men imponerte fra første spark. Det ble målgivende i debuten mot selveste Rosenborg på Lerkendal.

Siden gikk det slag i slag. Med åtte mål på tolv kamper bidro han sterkt til at Kristiansund holdt plassen, etter at de for første gang rykket opp til øverste nivå i norsk fotball. Nå gjelder det å plukke opp hansken i årets sesong. I forrige kamp han spilte, snudde laget 0-1 til 2-1 og vant mot Lillestrøm. Gjertsen skaffet frisparket som gav utlikning, og scoret vinnermålet i det som på tredje forsøk ble årets første seier.

Savnet Gjertsen da KBK tapte

- Det handler bare om å bygge videre på det vi bygget i fjor. Det gjør vi gjennom å trene normalt hver dag, ta vare på kroppen og gjøre de tingene vi kan gjøre noe med. Så handler det om å være sulten og det er jeg. Jeg er inne i et lag som prøver å utvikle seg. Alt kommer egentlig av seg selv, sier han.

På grunn av en vond hæl har han ikke vært med de siste kampene. Det har endt med 1-0-tap mot Brann og to uavgjortkamper mot Sandefjord (3-3) og Bodø/Glimt (1-1). Da vi møtte Gjertsen hadde laget akkurat tapt 1-0 mot Brann på bortebane, etter en scoring åtte minutter på overtid. I fjor høst vant KBK 4-0 og målscoreren fra Melhus herjet. Det var også etter den kampen han fikk sangen sin. Savnet av Gjertsen på årets Bergen-tur var tydelig. Det mener i hvert fall Rune Edøy, som har fulgt klubben for lokalavisen Tidens Krav i en årrekke.

- Torgil Gjertsen kunne utgjort en forskjell. Erstatter Bendik Bye spilte ingen dårlig kamp, men Gjertsens fart og teknikk hadde garantert gitt Brann trøbbel. Kanskje så mye at Kristiansund kunne vunnet kampen på et kontringsmål, skrev Edøy i avisen etter kampen.

Sola skinner over måkene den vakre nordmørsbyen denne tirsdagsformiddagen. Gjertsen bedyrer at det må nytes, da det ikke alltid er solskinn på nordvestkysten.

Det har ikke bare vært solskinnsdager i hans karriere heller. Det har tatt tid for den fotrappe angrepsspilleren. Mens stort sett alle trønderske toppspillere starter karrieren i Rosenborg som junior, spilte Gjertsen for Strindheims G19-lag før han startet seniorkarrieren.

- Jeg har aldri reflektert over det. Mange gir opp eliteseriedrømmen lenge før. Jeg har alltid hatt troa på det, selv om jeg aldri var i nærheten av å være god nok for RBK, sier han.

Mener man må være naiv

Gjertsen spilte derfor 2.divisjon på Leangen ut 2013-sesongen. Da han spilte sin siste kamp, i oktober 2013, var det allerede klart at Strindheim var klar for nedrykk til 3.divisjon.

21 år gamle Gjertsen scoret i avskjedskampen mot Tromsdalen, laget tapte og ferden gikk til Ranheim i 1.divisjon. Det var vel fortjent, men noen eliteseriespiller kunne han umulig bli. Eller?

- Jeg trodde egentlig på at jeg kunne bli det. Kanskje var jeg litt ung og dum på et tidspunkt, men jeg har alltid hatt troa på at jeg er god nok for det. Så viser det seg at man kan klare det hvis man jobber lenge nok, sier Gjertsen.

- Må man rett og slett være litt naiv som fotballspiller?

- Det er kanskje noe med det. Hvis man reflekterer for mye over eget nivå, tror jeg man kan bli toillat. Det å ha trua over egen evne, det kan være bra det, sier melhusbyggen.

Det ble altså tre og en halv sesong for Ranheim, før Kristiansund etter gjentatte forsøk fikk snappet opp Gjertsen i juli.

Etter å ha trent og spilt for luselønn for Ranheim, er han nå fulltidsproff i KBK. Det vil si, han har faktisk en deltidsjobb som han sysler med når han er fleksibel. Da er han videoanalytiker. Hjemmefra overvåker han laksen i norske elver.

- Det er faktisk spennende, sier 26-åringen, som egentlig har en bachelor i byggingeniør.

Fesk og potet

På fritiden blir det også mye fisk. Mye handler om fisk på Nordmøre. KBK-fansen synger til og med om "fesk og potet", noe som det står på mange skjerfene de rare kristiansunderne går med.

Gjertsen bruker å fiske like ved stadion. Der trives han, selv om Gjertsen savner laksen i Gaula.

- Det blir mye torsk og makrell. Det er jo mer action når laksen først biter på, enten det er i Gaula, Namsen eller ute i Buvika, sier han.

- Jeg trives veldig godt ute i friluft. Jeg liker å stå og fiske. Jeg skal ikke skryte på meg for mye fisk, det er jo mest for det sosiale, men noen fisk blir det jo. Jeg drar en del med noen av afrikanerne på laget. De liker å fiske, sier Gjertsen.

Best er Aliou Coly, den fysiske kjøttbacken på laget. Ved siden av afrikanerne er det mange trøndere som preger Gjertsens hverdag. Bent Sørmo, Benjamin Stokke og Bendik Bye er gamle rivaler fra Levanger, mens Byåsen-gutten Christoffer Aasbakk ble hentet før 2017-sesongen.

- Vi er mye sosiale sammen. Byen har mye å by på, det er veldig fint, sier KBK-angriperen.

Gjertsen myser litt i sola. Stort sett blåser det ellers på de fire øyene som omkranser sentrum av byen. Kirklandet er bykjernen, der Gjertsen har bosatt seg. Ellers er det vanskelig for en innflytter å huske hva som er Nordlandet, Gomalandet og Innlandet.

- Første gang jeg kom skjønte jeg ingenting, for det er jo øyer overalt. Det er land, det er plasser, det er helt umulig å finne frem for oss som ikke er kjent, smiler Gjertsen.

- Jeg vet ikke hva det heter der stadion ligger engang...

Europa League?

Når man står på kaia i sentrum og kikker over mot berget på Nordlandet, står det "Kristiansund" i ren Hollywood-stil. Bokstavene byttes ut med aktuelle ting, som Tahitifestivalen eller rett og slett "KBK" når laget spiller. Men hva skal til for at det står "Gjertsen" der?

- Ha, ha! Nei, det må bli når jeg skyter dem til Europa League det da, sier fotballkometen.

Ja, dere må bare flire av tanken. Men både Kristiansund og Torgil Gjertsen har bevist at alt er mulig i fotball. Du må bare ha troen på det. Du må være naiv.

Se bildeserie øverst i artikkelen!