Kanskje er de programforpliktet til å være positiv, trioen som har gjort at Melhus på kort tid har gått fra null til tre spillere på øverste nivå i norsk herrefotball. Men de sier nå i hvert fall det - Melhus berger plassen i 3.divisjon.

- Hvis de unngår å tape to-tre kamper på rad, altså unngår å havne i dårlige stimer... Da kan de klare det. Ingenting står tilbake for dem, sier Torgil Gjertsen.

Ikke redd etter Orkla-tapet

Kristiansund-profilen kan skrive bachelorgrad om nedrykksstrid. Han var med sist Melhus rykket ned fra 3.divisjon, på tampen av forrige tiår. De har ikke vært tilbake - før nå. Siden har Gjertsen også rykket ned med Strindheim fra 2.divisjon, men berget plassen i tøffe sesonger i Ranheim og senest i Eliteserien med KBK. Nå tror han Melhus kan klare det samme, selv om hele fire av 14 lag rykker ned. Divisjonskollega Orkla gav i tillegg laget et skremmeskudd med å vinne 6-0 i cupen.

- Orkla er et bra lag. De kommer til å ligge i toppen, mest sannsynlig, sier Gjertsen.

- Jeg sa i fjor at dette Melhus-laget har så mange gode spillere at de som avskriver Melhus går i samme felle som de som avskriver Ranheim i Eliteserien. Slik som Stabæk gjorde (tapte 4-1). Jeg har trua på gutta. Det blir nok tøft, de blir nok å være underdogs i en del kamper. Det må de takle utover i sesongen, sier han og ønsker dermed sin gamle klassekamerat Martin Kusslid lykke til.

Mener pari bør være å holde seg

Gjertsens gamle klubb Ranheim har tatt Eliteserien med storm, med to seiere på tre forsøk. Ola Solbakken har rukket å gjøre unna sin debut på øverste nivå, selv om det endte med 4-0-tap i Tromsø. Han mener at opprykket til 3.divisjon ikke var et blaff. Det var pari.

- De må bare holde seg, ja!

- Det er bra fotballkultur i Melhus, noe jeg føler det har vært i hele min oppvekst. Kanskje ikke hele tiden på seniornivå, men siden jeg har vært liten har det vært bra aldersbestemte lag. Vi har ofte slått bylag. 1993, 1995 og 1998 var gode kull. Det har hjulpet på å få mange kunstgressbaner i Gruva og ikke bare grus, sier Solbakken.

Positiv er også Solbakkens bestekompis Olaus Skarsem, som foran sesongen skrev sin første A-lagskontrakt med Rosenborg, etter å ha vært i klubben sammen med Solbakken siden 2013.

Ranheim-spiller Ola Solbakken synes det er bra fotballkultur i Melhus. Foto: Marius Schjei Dahl

Nedrykksstrid i fjor

- Jeg trente jo litt med dem i fjor høst og de har et bra lag! Jeg tror faktisk de holder seg, selv om det kanskje er noe jeg må si, sier Skarsem.

Skarsem følger med flaggskipet fra hjemplassen, selv om han egentlig er fra den røde siden av tettstedet. Gimse-gutten var involvert i nedrykksstriden med Rosenborg 2 i 3.divisjon i fjor og vil sannsynligvis spille kamper for dem også i år. Med fire lag ned blir det tøft å holde seg, men Rosenborg 2 reddet plassen med en sterk høst.

- Plukker de poeng jevnt og trutt, samtidig som de slår de rette lagene, er alt mulig, sier Rosenborg-spilleren.

Melhus serieåpner mot nyopprykkede Løten lørdag, mens Skarsems Rosenborg 2 tar imot et av opprykksfavorittene Brumunddal. Skarsem kommer ikke til å spille mot Ringsaker-laget, grunnet en liten skade.

RBK-spiller Olaus Skarsem deltok på trening med Melhus tidligere i vinter. Foto: Fredrik B. Lange