Etter en svak periode - i hvert fall resultmessig - har Kristiansund begynt å vinne igjen. Fjorårets overraskelseslag i Eliteserien ligger på 10.plass etter å ha plukket 16 poeng på tolv runder. Etter 4-0-seier over Strømsgodset på hjemmebane og ny 2-1-seier mot Odd sist søndag, kan vi si at det flyter for nordmøringene igjen.

- Det kommer seg. Jeg er igang i hvert fall, sier Torgil Gjertsen til Trønderbladet.

Gikk av med ny skade

Selv gikk han av etter 68 minutter i søndagens 2-1-seier, sju minutter før steinkjerbyggen Bendik Bye gav gjestene ledelsen i Skien. Daouda Bamba doblet med en kremscoring, før Bilal Njie reduserte to minutter før slutt.

- Jeg fikk en lårskade i slutten av førsteomgangen som ble litt verre utover i kampen. Jeg tror ikke det er noe alvorlig. Det var en kjenning i låret, en muskelskade. Jeg tror det går på at jeg ikke har spilt så mye fotball den siste måneden, sier Gjertsen.

Og uten Melhus' Eden Hazard, har det heller ikke gått veien for de mørkeblå fra atlanterhavsbyen. Før nå. For selv om laget tross alt fikk uttelling først etter at Gjertsen gikk av banen på søndag, er tallene klare. Trønderbladet har sjekket og Kristiansund er som dag og natt uten Gjertsen.

Null seiere uten Gjertsen

Så langt denne sesongen har angrepsspilleren spilt sju kamper. Fire har av dem har endt med seier. Én kamp endte uavgjort, da laget kom tilbake og sikret 2-2 mot selveste Rosenborg på Lerkendal. To ganger har man tapt med Gjertsen på banen: Åpningskampen mot VIF (0-1), der Benjamin Stokke misset straffespark - og 3-2-tap i Haugesund da Gjertsen akkurat var tilbake fra skade.

Uten Gjertsen? Null seiere på fem kamper.

- Det er såpass! Dæven, jeg må på kontoret til Michelsen (trener Christian Michelsen) og si at jeg må starte hver kamp, spøker Gjertsen.

- Var ikke klar over tallene

Eller gjør han det? Det gjør han nok, men også i fjor var tallene klare. Siden kantspilleren ble hentet fra Ranheim i sommervinduet, ble Kristiansund bare bedre og bedre. Laget vant halvparten av de tolv kampene han spilte - og tapte bare to. Den eneste kampen laget måtte klare seg uten Gjertsen i fjor høst, endte med 2-0-tap mot Sogndal. De rykket ned.

Kristiansund røk for øvrig ut av cupen ganske nylig, da Gjertsen startet på benken i 2-0-tapet mot Hødd. Laget spilte for øvrig fire kamper uten ham i månedsskiftet april-mai. Uten å vinne. Da Gjertsen var tilbake, slo man Stabæk 1-0. Og da han mistet 16. mai-festen mot gamleklubben Ranheim på grunn av sykdom, ble det 1-3-smell mot overraskelseslaget i årets eliteserie. Etter det ble det altså seks poeng på to kamper med vår lokale helt tilbake i startoppstillingen.

- Jeg var ikke klar over de tallene, men det er jo kult. Selvfølgelig håper jeg ikke det er slik at vi ikke klarer oss uten meg. Det tror jeg ingenting på. Det kan jo være litt tilfeldig med motstandere også, selvfølgelig, sier Gjertsen.

Diskuterer med treneren

Det begynner å bli ganske mange kamper, så tilfeldig er det ikke. Det er et mønster, men ydmykt sier Gjertsen at det kanskje handler vel så mye om formasjonen som ofte endres når han er borte. Kristiansund har ikke voldsomt mange alternativer til hans kantrolle.

- Jeg føler at vi ofte legger om spillestilen litt hvis vi får skader. Det kan slå begge veier, men jeg syns vi blir et bedre lag når vi spiller 4-3-3. Det har vi stort sett gjort når jeg har vært skadefri, mens når jeg ikke har vært med, har man lagt om til 4-4-2. Det kan være det, sier melhusbyggen.

- Nå har jeg enda en grunn til å si at vi bør spille 4-3-3 i hver kamp! Jeg skal banke den inn. Den statistikken tar jeg med meg videre, flirer han.

Men han er litt seriøs også. For selv om Gjertsen har et meget godt forhold til Michelsen, har de diskutert litt også. Som erketrønder mener Gjertsen at Kristiansund bør holde seg til 4-3-3.

Bidrar i riktig retning

- Jeg er jo trønder! Vi kan jo ikke spille 4-4-2, jeg vet jo knapt hva det går ut på, sier Gjertsen spøkefult.

- Det er vanskelig å svare på hva vi har slitt med, men da vi tapte 1-3 mot Ranheim (uten Gjertsen), gjorde vi ingen dårlig kamp. Det handler jo om å score på sjansene. Det er flere kamper der vi også har fått periodevis bra med sjanser og dårlig uttelling, fortsetter han.

Uansett hva det skyldes, er tallene sterkt i favør Gjertsen. Det er i hvert fall ikke noe dårlig tegn.

- Jeg føler selv at når jeg er skadefri, så bidrar jeg i riktig retning, slår han fast.

- Det er jo kjedelig

Forhåpentligvis leges låret fort. Nå er det landslagspause og landslagssjef Lars Lagerbäck har åpenbart ikke lest Trønderbladets statistikk. Gjertsen får fri og skal ikke møte Island og Panama i privatlandskamper den kommende uka.

Kanskje er det uansett greit med fri, selv om Gjertsen har savnet å spille fotball.

- Jeg er jo her for å spille fotball, så når jeg ikke får det, så er det jo kjedelig. Det er det ingen tvil om. Det er deilig å være tilbake og få et par seiere, sier han.