Rutinerte utøvere har en stor fordel overfor yngre og mer uerfarne spillere, og dette gjelder også i håndball. Jan Erik Wiedemann har nå fått en spennende idé, som kan hjelpe de unge spillerne i Melhus/Gimse på å kompensere for manglende rutine og erfaring. Han studerer for øyeblikket mental trening ved NTNU, og har fått inspirasjon gjennom dette studiet til å ta i bruk andre treningsmetoder, enn tradisjonelle fysiske økter.

- Slik mental trening, gir jo ingen fare for skader eller slitasje. Disse jentene trener helt opp mot grensa fysisk, og det hadde derfor vært veldig fint om en slik treningsmetode ble en del av hverdagen, mener treneren.

Det momentet av spillet Wiedemann først og fremst mener man kan forbedre med denne treningen, er hjernens fokus og konsentrasjon.

- Å kunne fokusere på det man skal, er meget viktig i en idrett hvor det går så fort som håndball. Det vil være mange momenter som kan forstyrre synet, slik at man mister fokuset på det man skal. Det er dette vi trener på når vi bruker disse VR-brillene, sier en engasjert Jan Erik Wiedemann.

Bruker VR-briller

Metoden man benytter er et sett med VR-briller som kobles til en telefon, hvor en spesiell app er lastet ned. Inne i VR-brillene får den som har dem på, se en basketballbane med flere baller. Her får man først vite hvilke baller man skal fokusere på, også skal man videre følge denne ballen når alle ballene beveger seg, og til slutt peke ut hvor den ballen nå befinner seg. Vanskelighetsgraden vil øke etter hvert som man klarer oppgaven.

- Dette kan sammenliknes med fokuset i en håndballkamp, hvor spillerne skal fokusere på flere ting, samtidig som det finnes flere forstyrrelsesmomenter rundt om som kan flytte synet fra det rette fokuset, mener Wiedemann.

- Spillere som har spilt i mange år, har etter hvert opparbeidet seg en så stor rutine at fokuset deres er mer på riktig sted, noe som igjen kan kompensere for manglende hurtighet eller styrke. Det er her jeg håper og tror at unge spillere vil kunne nærme seg de mer rutinerte med dette systemet, legger han til.

Slik teknologi er meget ferskt, og det er veldig lite brukt i håndball-Norge. Wiedemann forteller at man ute i Europa nå virkelig begynner å få øynene opp for denne type trening, men at man i Norge så langt ikke har kommet langt i bruk av dette.

AKTUELL FOR HØYERE NIVÅ: Marie Kristine Rokkones Hansen har flere ganger blitt nevnt som aktuell for Eliteserie-klubber. I følge treneren kan slik trening være det som avgjør om unge spillere tar nivået den dagen de går til klubber i høyere divisjoner.

Store muligheter med slik teknologi

Melhus/Gimse-treneren forteller videre at han ser for seg at mulighetene er store også for enda bedre trening med slike VR-briller i fremtiden. Han mener at kamera plassert på gode håndballspillere under trening, vil kunne skape en fin læringsmetode for yngre spillere som spiller på lavere nivå.

- Hvis man for eksempel hadde plassert et kamera på Sander Sagosen under en trening med PSG, vil man kunne sette unge spillere inn i Sagosens bevegelser og hvor raskt han må ta valg på det nivået han spiller, med hjelp av slike VR-briller, sier han.

Det er dog et stykke igjen av forskninge før dette settes til verks, men Wiedemann har stor tro på at teknologien en gang når et nivå hvor dette blir mulig å gjennomføre. Det er uansett en veldig spennende satsing han kjører i Melhus/Gimse, spesielt med tanke på at dette også er veldig nytt i idretts-Norge ellers også.

Jan Erik Wiedemann har stor tro på å bruke VR-briller for å bedre jentenes fokus under kamp. Foto: Mats Eid Bjørset