19-åringen står utenfor Hotel Castle i dalsiden i distriktet Goms og ser oppover i dalen hvor junior-VM langrenn snart skal avgjøres. Første konkurranse er sprinten søndag. Den går uten Lone. Trolig er skijenta heller ikke av de utvalgte norske på tirsdagens femkilometer i klassisk stil, men på torsdagen når det er fellesstart med skibytte, er Johansen ganske sikkert i gang og kan gå sin hittil viktigste konkurranse noensinne. Hun er forberedt på å gi alt.

– Den viktigste forklaringen på at det har gått bra for meg er vel hard jobbing over flere år, og det sitter en del i hodet. Jeg er tøff mentalt og god til å presse meg til det ytterste, også når jeg er skikkelig sliten. Dette er viktig for å prestere i langrenn. Du må like å ha det vondt, sier Johansen.

Har medaljemulighet

Juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn trekker fram Johansens tøffhet når han vurderer hennes muligheter.

– Det er ikke utenkelig at hun kan være i medaljekampen, men også det å bli topp ti vil være særdeles bra om hun klarer det, sier treneren.

Måtte bytte bosted

Siden tirsdag har landets beste langrennsjuniorer vært i Sveits. De kom til uvant store snømengder. Togene, som klokka vanligvis kan stilles etter i Sveits, kunne ikke kjøre på flere dager i dalen hvor junior-VM skal være da det kom så mye hvitt fra himmelen. Ja, det var faktisk så mye snø at det ble umulig å kjøre fram til det norske VM-hotellet med bil.

TOPP TI INNEN REKKEVIDDE: Juniorlandslagstrener Geir Endre Rogn trekker fram Lone Johansens tøffhet når han vurderer hennes muligheter

Ankomsten til Hotel Castle i Blitzingen ble en dag senere enn planlagt. VM-løypene var heller ikke ferdig preppet. Først torsdag kunne de tas i bruk

– Det ble litt lenger reise, og ungdomsherberget som vi bodde på den første natta, hadde kanskje ikke topp standard, men nå bor vi virkelig bra, sier Johansen.

Nå er alt ved det vante. De norske har prøvd seg i løypene som venter. Mesterskapet kan starte.

– Kanskje går jeg ikke før torsdag. Blir min første start da vil jeg trene intervall to ganger i forkant.

Tidlig på ski

Melhus ILs representant på juniorenes viktigste renn har gått på ski nærmest hele livet.

– Jeg var på ski nesten før jeg kunne gå og ble tatt med på tur i hele barndommen, sier hun.

Fram til hun var 16 år ble det spilt fotball.

– Så ble jeg skadet på fotballbanen. Det gjorde at jeg ikke kunne spille fotball mer. Da jeg i tillegg begynte å få til noen gode resultater i langrenn litt før jeg ble 16 år gammel, men jeg var ikke i nærheten av toppen i landet.

– Hva gjør at du er en av Norges jenter på junior-VM? Stort talent?

– Hard jobbing og sterk vilje har muligens sammen med et visst talent gjort at jeg har gjort at jeg kommet dit jeg er i dag. Jeg er ikke så glad i ordet talent. Hvis folk tenker på talent tenker gjerne at mye kommer av seg selv. Og det har det absolutt ikke gjort.

Trolig to renn

De kommende dager vil avgjøre hvor mye Johansen får gå utover fellesstarten. Hun vant VM-mønstringen på den distansen. Om det skulle bli forfall, kan Lone komme inn på fem kilometer klassisk tirsdag, men det er nok mye mer sannsynlig at hun får en etappe på stafetten lørdag om ei uke.

Snart skal Lone Johansen gå sin viktigste konkurranse noensinne. Melhusbyggen forbereder seg til å komme i gang på junior-VM.

Lone Johansen fra Melhus IL og den norske troppen bor på slottshotellet i den lille landsbyen Blitzingen. De norske kom dit onsdag. Tirsdag var det så mye snø at veiene ikke var farbare.

I fjor var Lone Johansen nær ved å komme med på laget. I år var det ingen tvil om hennes plass.