- Jeg er veldig glad for å bli tatt ut, men jeg har spilt mer enn jeg har forventet tidligere. Sånn sett føler jeg at jeg er med og bidrar. Og preger! Da føler man at man er en del av det og prøve å komme til VM, sier Syrstad Engen til Trønderbladet på telefon fra Irland.

Der har hun befunnet seg denne uka. En arbeidsuke som avsluttes med en viktig fredag. På Tallaght Stadium møter Norge de irske fotballjentene. Kun seier er godt nok for å kunne ta en god helg.

- Vi må vinne alt for å gå til VM, så det er målet, sier hun offensivt.

Spiller mot regjernede  mester

Norge må nødvendigvis ikke vinne alt. Foreløpig står Norge med tre seiere på fire kamper og er fire poeng bak Nederland og ett bak Irland. Begge to har en kamp mer spilt. Den beste av trioen, som er en del klasser bedre enn gruppejumboene Nord-Irland og Slovakia, går rett til VM i Frankrike neste sommer. Gruppetoeren KAN få play-off, om man er blandt de fire med best poengsum av alle de åtte toerne.

Med andre ord - det enkleste er bare å vinne gruppa. Seier mot Irland fredag, og ny seier mot samme lag i Stavanger fire dager senere, vil gjøre at Norge kan ta gruppeledelsen med seier over Nederland senere i høst.

- Målet er å gå rett til VM. En play-off kan bli tøff, slår Syrstad Engen fast.

Foreløpig er altså Nederland den store trusselen. Laget vant EM på hjemmebane i fjor sommer. Det mesterskapet fulgte hun fra sidelinja.

- Det er klart, de er regjerende europamestere, så de har et godt lag. Spillerne deres spiller i de beste klubbene i Europa. Jeg spilte ikke sist, men vi tapte bare 1-0, så det er mulig, sier Syrstad Engen.

- Mye fysikk

Ungjenta fra Gimse har altså gått fra TV-titter og ungdomslandslagstilværelse, til nå å kunne bidra for fult. I februar kom landslagsdebuten i Portugal. Først med 4-3-tap mot Australia, deretter med 2-0-seier - og scoring - mot Kina. Kamp tre ble en tellende VM-kvalikkamp i Nord-Irland. Med Juventus-stjerne Ingvild Isaksen skadet, fikk Syrstad Engen starte. Norge vant 3-0.

- Dette blir en tøffere kamp, men jeg vet i hvert fall hvordan det er å spille en viktig kamp, sier Syrstad Engen.

Hun beskriver fredagens motstander på samme måte som man ville gjort om det irske herrelandslaget i fotball. Et lag som er knalltøffe i dullene.

- Det er mye fysikk og de er gode til å forsvare seg. Vi må være tålmodig og holde opp trykket, sier hun.

Samme rolle

- Det er bra driv i gruppa. Vi forbereder oss bra, det har vært gode treninger. Vi har alle muligheter til å vinne. Det blir et kampbilde der vi kommer til å styre det beste. Vi må bare male på og være tålmodig selv om vi ikke scorer med en gang. Samtidig må vi trøkke til, for de er gode i duellene. Vi er innstilt på at vi må vinne, slår Syrstad Engen fast.

Syrstad Engen har samme rolle på landslaget som i Lillestrøm - som en av to sentrale midtbanespillere i 4-2-3-1.

- En balanserer og en går. Det har ikke noe å si hvem av oss. Det er samme rolle som jeg spiller i Lillestrøm. Jeg har ikke så mange målpoeng, så det er noe jeg skal bli bedre på. Det er noe jeg tenkte før jeg dro til Lillestrøm og noe jeg trener for. Jeg føler jeg kan bidra med å ha godt driv med ballen og slå gjennombruddspasninger, sier hun.

- Skal være et bedre lag

- Vi har sett dem på video og er forberedt på hva som blir viktig på midtbanen, sier midtbanespilleren.

20-åringen tror sjansene mot grønntrøyene er gode.

- Vi skal være et bedre lag enn Irland, så jeg tror det står mellom oss og Nederland. Det handler om å ta Irland nå, så er alle muligheter åpne i siste kamp mot Nederland, sier Syrstad Engen.