Verken bygging av ny barnehage på Ler eller ny barnehage på Korsvegen går slik kommunestyret planla. Rådmannen har bestemt at det blir ny anbudskonkurranse fordi tilbudet fra to av tre anbydere er vraket. Dessuten viser rådmannen til at prisen på de to barnehagene ligger langt over det kommunestyret har bevilget penger til.

Flå barnehage

Ler skal få ny barnehage og tomta er klar med plan for infrastruktur og parkeringsplass. Tomta ligger bak Flå eldresenter, og her er det planlagt en barnehage med seks avdelinger. Like ved den nye barnehagen planlegges det et nytt boligfelt.

VENTER: Barnehagetomta på Ler ligger klar, og bygging skulle ha vært like om hjørnet. Nå er anbudskonkurransen avlyst.

– Flå barnehage har 74 barn og er full. Det ser ut til at vi får full gruppe til høsten, sier styrer Randi Solberg.

Ifølge styreren kommer alle barna fra nærområdet.

– Det er tilflytting til Flå. Her selges det hus og vi har lest i Trønderbladet at det kommer et nytt boligfelt. Det har ikke kommet unger hit fra Kvål på mange år, sier Solberg.

Dagens Flå barnehage er fra 1992 og ligger i tilknytning til skolen. Styrer Solberg forteller at de alltids kunne ha ønsket seg mer plass, men at de gjør det beste ut av situasjonen. Etter det Solberg har fått opplyst, skal den nye barnehagen komme i tillegg til dagens Flå barnehage som har fem avdelinger. Med den nye såfremt alt ved den gamle beholdes, vil det være totalt 11 avdelinger.

Skulle hjelpe Kvål

Tanken om en utvidelse av Flå barnehage dukket opp hos politikerne da det viste seg at kvikkleire på Kvål førte til at Rosmælen barnehage ikke fikk den etterlengtede utbygginga. Rosmælen barnehage er todelt og har hovedsetet ved skolen og ei avdeling i Sorenskrivergården i Kvål sentrum.

Styrer Solberg sier at det kom som en overraskelse på Flå barnehage i fjor at det skulle komme en ny barnehage på Ler.

– Det var nok tenkt at det ville være lettvint for folk å svippe av Lerkrysset for å komme til og fra barnehagen, men så ble det ikke noe av det krysset, sier Solberg.

Korsvegen

Den andre barnehagen som skal bygges er på Korsvegen, og da nærmere bestemt en ny femavdelings barnehage ved Eid skole. Dagens barnehage holder til i leide lokaler et stykke unna skolen, og etter hard politisk debatt ble det enighet om at den nye barnehagen skal ligge like ved skolen.

Avviste to av tre

Rådmannen satte i gang pris- og designkonkurranse for de to nye barnehagene, og gjennomførte først en prekvalifiseringskonkurranse der tre entreprenører ble valgt ut. I tertialrapporten skriver rådmannen at to av tre tilbydere ble avvist da tilbudene skulle evalueres.

Avvisninga skyldtes at kommunen mener at det er en vesentlig mangel ved tilbudene, og at mangelen er en følge av at løsningene ikke tilfredsstiller kravene til leke- og oppholdsareal for det antallet barn byggene skal dimensjoneres for ifølge tertialrapporten som er lagt fram for politikerne. Begge de to entreprenørene som fikk tilbud avvist, har klaget.

Millionøkning

I tillegg viser det seg at tilbudene som er kommet, gir en mye høyere pris for barnehagene enn først stipulert. Kommunestyret bevilget 32 millioner kroner eksklusiv moms til ny barnehage på Korsvegen mens kommunestyret bevilget 33,2 millioner kroner til ny barnehage på Ler. Tilbudet kommunen har fått, øker prisen for barnehagen på Korsvegen med 7,8 millioner kroner mens prisen for nye Flå barnehage øker med 17,3 millioner kroner.

Rådmannen har derfor besluttet å lyse ut ny anbudskonkurranse, og bebuder at prisreduserende krav kan bli innført. Det gjelder for eksempel bruken av massivtre og krav til passivhusstandard. I den nye anbudskonkurransen vil rådmannen at tilbydere skal bli utfordret på prisreduserende tiltak. Samtidig mener rådmannen at prisreduksjon ikke må gå ut over miljøsida ved byggeprosjektet.

Når de nye barnehagene skal være ferdigstilt, er ifølge rådmannen uklart. Rådmannen varsler at politikerne senere vil få vite når byggestarten kan bli. Ut fra tall fra siste barnehageopptak, mener rådmannen at det er tilstrekkelig kapasitet i dagens barnehager.