En aldri så liten venstre-armé møtte opp da Ronald Nygård, rektor ved Trøndertun folkehøgskole, inviterte til omvisning på campus mandag. Venstre har lenge kjempet for folkehøgskolene, og har stått bak én ny skole i året.

Bruker Trøndertun som inspirasjon

Jon Gunnes er sentralstyremedlem i Venstre og tidligere leder i Sør-Trøndelag Venstre. Han finner Trøndertun utrolig interessant.

– Det er tiltenkt enda flere skoler på både Røros og på Frøya, og det er egentlig derfor vi er her i dag. Trøndertun er en etablert og annerkjent folkehøgskole, og vi vil se hvordan det gjøres her og høre hvordan de ser på fremtiden, forteller Gunnes.

På Røros skal det etter alle solemerker bygges folkehøgskole for 120 elever, blant annet kan søke seg til en linje som tar for seg både musikk, dans og drama. På Frøya er det snakk om en skole orientert rundt natur og hav. Skei Grande er veldig glad i folkehøgskolene, og presiserer at det skal bli enda flere.

– Vi er her for å plukke opp på trenden. Jeg tror det er viktig å koke det hele ned til noe håndfast, å kunne spesialisere seg innen noen få felt. Det er fort gjort at hele opplegget blir litt utvannet og diffust om spekteret blir for bredt, mener Skei Grande.

Unikt lydsystem

Rektor Nygård forteller om en skole som satser, og som ser framover. Han viser stolt fram den nye konsertsalen som skal stå klar til de nye elevene kommer om under en måned. Den er spesialdesignet for rock, og vil bli utstyrt med et helt spesielt lydsystem.

– Salen er designet slik at akustikken skal komplimentere rockemusikk. Detter har vi gjort fordi vi har blitt kjent som "rockeskolen". Motorpsycho møttes jo her blant annet. Lydsystemet ble introdusert ved årets Frankfurtmesse, og vi blir de første i Europa som tar i bruk nettopp dette systemet. Vi håper det fungerer, sier en lattermild rektor.

– Det trengs en konsertsal

Salen vil ha plass til rundt 4-500 mennesker under en rockekonsert, og vil ifølge Nygård bli en av Trøndelags beste konsertsaler. Han mener dette lover godt både for skolen, men også for kommunen.

– La oss være ærlige, kultursalen ved rådhuset er ikke en kultursal, det er en kinosal, og det vil alltid være en kinosal. Vi trenger en ordentlig konsertsal, slik at elevene våre får mulugheten til å vise fram musikken sin, samtidig som kommunen får en utmerket konsertarena. Det er en vinn-vinn-situasjon, mener Nygård.

Lange ventelister

Trøndertun kan skryte av å ha over 70 Spellemannspris-nominasjoner på samvittigheten, i form av artister som har studert ved den annerkjente skolen. Dette fører naturligvis til at jungeltelegrafen går, og skolen må nå stri med lange ventelister.

– Søkertallene våre har gått oppover i mange, mange år på rad, og ventelistene begynner å bli skikkelig lange. Jeg tror det er en miks av en hord av ungdom som vil noe, og en skole som folk vet gir valuta for pengene, en skole som gir et faglig løft, og som gjør eleven attraktiv etter endt skoleår, forteller rektor Ronald Nygård.

KLART TIL HØSTEN: Rektor Nygård mener den nye konsertsalen blir en av de beste i Trøndelag. Foto: Edward Stenlund
SATSER: Rektor Nygård fortalte Venstre hvorfor han tror Trøndertun ble en suksesshistorie. Foto: Edward Stenlund