KOMMENTAR: I helga hadde Fremskrittspartiet sitt landsmøte. Dermed er alle partiene ferdige med sine landsmøter, i det som er et valgår. Og det er mange signaler som kan leses ut av de ulike landsmøtevedtakene. Et er at samarbeidet mellom Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF knaker kraftig.

Et av vedtakene på Frps landsmøte er å heve sperregrensen. I dag er sperregrensen på 4 prosent, og en oppslutning over det på landsbasis gir småpartiene god uttelling i utjevningsmandater til Stortinget. KrF og Venstre har i dag 10 av de 19 utjevningsmandatene. Begge partiene vaker rundt dagens sperregrense på 4 prosent, og hvis grensen heves til 5 eller 6 prosent vil det få dramatiske følger for sammensetningen av Stortinget. I tillegg kjemper SV med å komme over sperregrensen, mens Miljøpartiet de Grønne ligger litt lavere.

Frp har lenge irritert seg over innflytelsen regjeringens to samarbeidspartier har. Venstre og KrF befinner seg i sentrum av norsk politikk, og bruker det for alt det er verdt. Et eksempel er den utskjelte kontantstøtten, som vel bare KrF ønsker. Likevel klarte partiet det kunststykket å få Høyre, Frp og Venstre med på å øke kontaktstøtten i forrige statsbudsjett. Venstre på sin side, fikk Frp til å gi så mye på miljø at det nok gjorde vondt langt inn i Frp-sjela.

På en måte kan man kanskje lese Frps sperregrensevedtak som et «takk for sist». KrF og Venstre er heller ikke spesielt vennlig innstilt til Frp, de har tidligere sagt at de ønsker Frp ut av regjeringskontorene. Mellom «kamphanene» sitter Høyre. De vet at de ikke kommer til å få flertall uten å samarbeide både med Frp og mellompartiene. Men hvordan et slikt samarbeid skal se ut etter høstens valg, er det akkurat nå vanskelig å se for seg.

Og nå starter sjakkspillet og posisjoneringen for alvor. På landsmøtet vedtok Frp en uttalelse som sier at regjeringen ikke skal søke avskjed, men bli sittende inntil den eventuelt kastes. Hvis det fortsatt blir borgerlig flertall etter valget, må altså Venstre og KrF stemme for et mistillitsforslag for å få Frp ut av regjeringskontorene. Det skal bli interessant å se hvilken sak det skal bli på, og hvordan de rettferdiggjør det overfor sine velgere.