– Det handler om verdighet, og om at en kan få være ren uten at noen er borti deg, sier Pernille Wahlberg (Ap).

Vedtatt innført

Wahlberg er svært fornøyd med at en enstemmig komité for helse og omsorg har bestemt at såkalte spyletoalett skal vurderes når kommunen bygger nye omsorgsbygg og når det er større renoveringsprosjekter.

– Å klare håndtering av personlig hygiene handler om verdighet, sier Wahlberg.

Denne typen toalett mener Wahlberg er spesielt egnet i omsorgsboliger, og hun mener at spyletoalett skal være standard i nybygg. Dessuten utfordrer hun utbyggere av boligkompleks der det ventes at spesielt eldre vil være kjøpere av bolig, til å installere spyletoalett.

– Slike toalett er mest ment for eldre. På skoler kan spyletoalett bli et leketøy, mener Wahlberg.

Mye brukt i Japan

Kort fortalt er spyletoalett omtrent som et bidet.

– Opprinnelig oppsto spyletoalettet fordi sumobryterne var så tykke at de ikke fikk tørket seg bak. I Japan der jeg har vært flere ganger, har det vært spyletoalett i flere tiår. Spyletoalettet har en slange som spruter vann oppover, og det er mulig å justere styrken. Slike toaletter er i alle hjem i Japan, og prisene begynner å gå ned. Nå er det vedtatt at dette skal innføres i Melhus, og da blir Melhus en moderne kommune, sier Wahlberg.

Wahlberg mener at spyletoalettet er et viktig bidrag til kommunens satsing på hverdagsmestring og prosjektet 100 år i eget hjem.

80 potensielle brukere

Rådmannen har foretatt kartlegging av hvor mange i Melhus som kan dra nytte av spyletoalett, og har kommet fram til at det kan gjelde omtrent 80 brukere. Kommunen har 206 omsorgsboliger. Ifølge rådmannen dekkes spyletoalett av NAV Hjelpemiddelsentralen. Bruken av slike toaletter kan ifølge rådmannen gi kommunen bedre ressursutnyttelse og færre kostnader, mens brukeren får økt selvstendighet og verdighet.