Bedrifter og kommuner i Trøndelag får over 31 millioner kroner til kurs for kompetansehevning for sine ansatte. Fylket er det som får klart mest av tildelingen til Kompetansepluss. Blant de som får støtte er Vekst Melhus, som får 1.404.000 kroner. Regjeringen har gjennom Kompetansepluss fordelt totalt 195 millioner kroner for 2018. Kompetansepluss er en tilskuddsordning som skal bidra til at flere voksne, gjennom opplæring i grunnleggende ferdigheter og norsk, kan ta del i videre opplæring og styrke deltakelsen i arbeids- og samfunnsliv.

– Landet vårt er i omstilling. Vi er avhengig av flere private bedrifter som bidrar til statsbudsjettet i årene som kommer. Norsk næringsliv etterspør mer kompetanse for å skape nye jobber. Kompetansepluss-ordningen er et godt virkemiddel for å øke kompetansen til ansatte i bedriftene, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (FrP) i en pressemelding.

- Ser stor nytte

Med de nye bevilgningene vil om lag 13.000 voksne få mulighet til kompetanseheving. Kursopplegg gis fra godkjente kustilbydere som har et samarbeid med en bedrift som ønsker opplæring. Det gjør at kurset er tilpasset den enkelte bedrifts behov.

– Kompetansepluss betyr mye for at flere voksne arbeidstakere får de ferdighetene som bedriftene trenger. Bedriftene får muligheten til å delta i opplegg som er relevante, og det er tydelig at bedriftene i Trøndelag ser stor nytte av Kompetanseplussordningen, sier stortingsrepresentant Jon Gunnes (V). Det er mange voksne arbeidstakere som i dag ikke har gode nok grunnleggende eller digitale ferdigheter.

Trønderske bedrifter er frampå

– Digitalisering og automatisering vil endre dagens jobber og skape nye jobber. Utviklingen krever at vi hele tiden gir folk kompetansen for å henge med. Derfor er det så viktig at vi satser på kompetanseheving. Jeg er glad for at trønderske bedrifter er så frempå for å gi sine ansatte enda høyere kompetanse, sier stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H).

De tre siste årene har Kompetansepluss også omfattet midler til norskopplæring, og 290 av søknadene som ble innvilget for 2018 var om midler til opplæring i norsk.