Privatpersoner sitter fortsatt med gjeld etter den siste oppsetninga av operaen Thora på Rimol, og tirsdag blir det klart om Melhus formannskap synes det skal gjøres noe for å hjelpe de gjeldstyngede.

Kausjonerte og ga lån

Styret for stiftelsen har kausjonert for et lån på en halv million kroner i Melhusbanken, og i tillegg har en person med relasjon til en av de frivillige på scenen gitt et lån på 350.000 kroner for å unngå at stiftelsen gikk konkurs.

Melhus kommunestyre bevilget i november 50.000 kroner som kommunal andel til stiftelsen Thora for å få utløst et tilskudd på 400.000 kroner fra fylkeskommunen. Imidlertid har ikke fylkeskommunen villet betale ut noe, og fylkesrådmannen har reist spørsmålet om forutsetningen for fylkeskommunens vedtak er oppfylt. Under kommunestyremøtet før sommerferien tok Jorid Jagtøyen (Sp) opp spørsmålet om hva kommunen kan gjøre for å hjelpe stiftelsen.

Mye mer

Kultursjefen og fylkesrådmannen hadde møte i august for å se hvordan fylkeskommunens vedtak kan oppfylles. Etter møtet foreslår rådmannen at kommunestyret bevilger 304.000 kroner under forutsetning at fylkesutvalgets vedtak fra juni i fjor blir oppfylt.

Inntekter

Ifølge regnskapet som stiftelsen har lagt fram var driftsinntektene i fjor på 155.464 kroner hvorav 6046 kroner var billettinntekter fra operaaftener. Resten av inntektene var momskompensasjon og offentlig tilskudd. Driftskostnadene var på 77.188 kroner slik at stiftelsen satt igjen med et driftsresultat på 78.275 kroner. Dermed var det langt fra nok til å innfri gjeld.

I 2015 var underskuddet på 815.935 kroner. Det året ga Melhus kommune 600.000 kroner til stiftelsen.

Ordførerstøtte?

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) har vært blant dem som har vært skeptisk til å gi mer penger til stiftelsen Thora, og han sier at han støtter seg på det nesten enstemmige vedtaket om ikke å gi underskuddsgaranti. Hva han vil gå for under formannskapets møte på tirsdag der det skal lages en anbefaling til kommunestyret, vil han ikke gå ut med. Krogstad viser til at det skal være gruppemøter i partiene.