Onsdag var det storstilt åpning av sansehagen ved Hølonda helsehus på Korsvegen. Sola skinte, og folk koste seg ute i sansehagen som er i to deler. Den ene ligger nært inntil helsehuset som er sykehjem og har omsorgsboliger, og den andre litt lenger ned i bakken.

Prosjektleder Jan Morten Selbekk i Melhus kommune forteller at sansehagen og øvrige utomhusarbeider i forbindelse med ombygging av Hølonda helsehus, har kostet bortimot fem millioner kroner. Anleggstjenester fikk oppdraget med å lage sansehagen.

Mangeårig drøm

Enhetsleder Vigdis Byre var rørt da hun i talen fortalte om hvor glad hun er for at sansehagen er blitt en realitet. Ideen om en sansehage dukket opp helt fra da Byre startet som virksomhetsleder for Hølonda helsehus i 2006. Ideene og utfordringene var mange.

– Vi var usikker på om vi ville få til en sansehage. Ved helsehuset var bygd på alle kanter. Så ble det en diskusjon om framtida til styreboligen, og den ble revet, sa Byre som nå er enhetsleder i kommunen.

Rennende vann

Sansehagen er altså bygd på tomta der styrerboligen sto, og kan tas i bruk av alle. Landskapsarkitekten i firmaet Løvetanna ville ha en kunstig bekk, men det var ikke nødvendig ettersom det tidligere var blitt lukket en bekk i samme området. Meieribekken/Korsveibekken er blitt gjenåpnet og skaper liv i sansehagen. Sør-Trøndelag fylkeskommune bevilget nesten 200.000 kroner til å få i gang vannføring i bekken. Overvann fra sansehagen og området rundt føres inn i bekken som renner ut i den opprinnelige Bøvra.

Her finner en også benker, fontene, planter i bed i rullestolhøyde, asfaltert sti som dermed er godt egnet for rullatorer og barnevogner, bålpanne, melkerampe å mimre ved og varmestue. Nødstrømsaggregatet er også blitt en del av utearealet, og er gjort minst mulig synlig.

– Det er to hager her. Den ene er ekstra trygg og den andre er åpen for alle. Hagen kan brukes hele året om vi allierer oss med noen som kan måke snø, sa Byre.

Livsglede

Byre kom i talen inn på at mens Horg sykehjem og Buen sykehjem er blitt livsgledesykehjem, står Hølonda helsehus for tur. Arbeidet for å bli sertifisert skal starte til høsten, og det er ni kriterier som må oppfylles, opplyste Byre. Sansehagen vil være midt i blinken for å oppnå målet om å bli livsgledesykehjem, mener Byre.

Som seg hør og bør var det snorklipping, og det besørget ordfører Gunnar Krogstad.

– Det er bestandig trivelig å komme på Hølonda. At åpninga var på «Hva er viktig for deg-dagen» er bra. Naturen er en viktig del av livskvalitet, og alle vil ha glede av å oppleve naturen på sin måte. Livsglede er det mye av på Hølonda, sa ordføreren.

Eid skole og barnehage framførte tre sanger, og styrer Audun Forr overrakte to flotte solskinnsbilder på vegne av Eid barnehage og skole. Sjette trinn ved skolen var med som medhjelpere under aktivitetene som ble holdt i sansehagen.

– Sansehagen er fin for gammelt folk, mener Ludvik (11).

– Det artigste med sansehagen er at det er plass til alle, sier Espen (11).

Seniordanserne holdt oppvisning, og så var det sang ved De syngende bestemødrene.