Hensikten med hjemmebesøkene er at de eldre blir i stand til å bo hjemme enten det er i egen bolig eller i tilrettelagt bolig, så lenge som mulig.

– Vi må ta på alvor den store økninga av eldre i befolkninga framover. Kommunen må sammen med innbyggerne, forberede og tenke kreativt på hvordan vi best mulig skal håndtere dette. De friske eldre må oppleve seg selv som og sees på, som en ressurs, sier prosjektmedarbeider og ergoterapeut Aina Næprud i Melhus kommune.

Fikk prosjektmidler

Melhus kommune har sammen med Klæbu, fått statlige midler til et prosjekt der personer det året de fyller 78 år, får besøk av en kommunal medarbeider. Prosjektet «Forebyggende hjemmebesøk» skal gå fram til 1. august, og er en del av prosjektet 100 år i eget hjem. Sistnevnte prosjekt er vedtatt av Melhus kommunestyre, og er et ledd i snuoperasjonen for å forberede kommunen på at det blir en økning i antall eldre i årene framover. Kommunen ønsker å gi folk hjelp til å mestre å bli boende hjemme enten det er i egen bolig eller omsorgsbolig, så lenge som mulig for å minske etterspørselen etter pleie- og omsorgstjenester.

Næprud skal dra rundt og besøke personer i den aktuelle aldersgruppa. Tilbudet om hjemmebesøk er frivillig og gratis, og Næprud forteller at det er mulig å ta besøket på hennes kontor om folk ikke ønsker å bli besøkt hjemme.

– Noen kommuner har valgt å ha hjemmebesøk for dem som er 80 år, mens andre kommuner drar til dem som er 75 år. Melhus har lagt seg på midt imellom, og henvender seg til de omtrent 200 som er født i 1939 og 1940. De som skal besøkes, er den gruppa som ikke har mange tjenester fra før, forklarer Næprud.

Tema i samtalen

Tanken med besøket er å ha en samtale om hvordan situasjonen er i dag, og hvordan en ønsker at det skal være framover.

– Vi kommer til å snakke om hva innbyggerne selv kan ta tak i og eventuelt i samarbeid med oss. Hensikten er å ha det trygt og godt i eldre år, og at vi kan tenke sammen om hva som er lurt å gjøre. Det kan også være fint å få en bekreftelse på at en er på god vei. Det handler ikke om at kommunen skal komme og fortelle deg hvordan du skal leve. Vi snakker ikke om alderdom fordi det høres ut som en dom, sier Næprud.

Næprud understreker at midlene i prosjektet ikke tas fra andre sektorer, og er øremerket tilskudd fra staten.

Aktivitetstilbud

Den første delen av prosjektperioden har gått med til å lage en informasjonsperm som alle som får hjemmebesøk, skal få. I permen vil det være informasjon om viktige helsefremmende temaer, samt om det som finnes av aktiviteter.

– Ønsket vårt er å få et samarbeid med lag og foreninger og private aktører slik at vi kan videreformidle hvilke tilbud de har. Eksempler er Melhus IL som har et seniortilbud i Gruva, og Flå IL har etablert et aktivitetstilbud i skogen. Melhus har også et stort pensjonistkor, ei stor gruppe bridgespillere, sanitetsforeninger og pensjonistforeninger for å nevne noe. Ta gjerne kontakt med meg dersom dere har tilbud dere ønsker å fortelle om, sier Næprud.