Mandag ettermiddag hadde formannskapet besøk fra TrønderEnergis nettdirektør Bård Olav Uthus og finanssjef Hans Petter Wenngren, som svarte på spørsmål og orienterte om status og framtidsplaner i selskapet.

Midtre Gauldal kommune eier litt over tre prosent av aksjene i TrønderEnergi, og styret i selskapet ber nå sine eiere om å stemme for et forslag om å gi TrønderEnergi en fullmakt til å utstede ny aksjekapital for inntil én milliard kroner.

Store investeringer

Kraftmarkedet er i endring, ikke minst innenfor fornybar energi og nettvirksomhet. TrønderEnergis strategi fram mot 2015 åpner for betydelige investeringer i vindkraft, og selskapet ser derfor behovet for en mer effektiv innhenting av kapital.

– En fullmakt gir større tyngde og troverdighet i forhandlingssituasjoner, påpekte finanssjef Wenngren.

Én milliard kroner i ny aksjekapital muliggjør investeringer for inntil 2,5 milliarder kroner i kraftprosjekter der selskapet ser lønnsomhet og økt utbytteevne over tid.

Ingen binding

Rådmann Knut Dukane gjorde det også mandag klart at TrønderEnergis investeringer ikke er uten risiko.

– Om dette er en risiko Midtre Gauldal kommune kan eller bør ta på seg, gjør vi ingen vurdering av i dag. Det blir tema for en ny sak når investeringsplanene er mer konkret og kommunen er forespurt om å delta i en emisjon, mener han.

– Uavhengig av om Midtre Gauldal kommune deltar i en fremtidig emisjon eller ikke, står selskapet på egne ben og bør få utvikle seg i henhold til den strategi som er valgt – og det krever kapital å utnytte de mulighetene som ligger der.

Formannskapet vedtok forslaget mot én stemme - fra Bygdelistas Harald Rognes.

Vil ut

Likevel - i likhet med både Holtålen, Agdenes, Malvik, Snillfjord og Rissa har også Midtre Gauldal et ønske om å selge seg ut av TrønderEnergi.

– Vi har behov for kapitalen, påpeker varaordfører Bjørn Enge (H), som tidligere har sagt at kommunen er mer tjent med å bruke pengene på annen måte, og heller satse på deres eget eierskap i Gauldal Energi.

Avslaget fra Bystyret har gjort det betraktelig vanskeligere å finne en kjøper, siden kun offentlig eide selskaper er aktuelle.