– Som et ikke-registrert parti, er vi nødt til å samle underskrifter hvert fjerde år for å kunne stille til valg, sier Sigmund Gråbak (Melhuslista).

Kravet

Melhuslista måtte sanke underskrifter ved kommunestyrevalget i 2015 for å kunne stille liste, og fikk da 235 underskrifter som var nok til å ha liste ved valget.

Kravet er at ei liste som ikke er registrert som et parti på nasjonalt hold, kan vise fram underskrifter som tilsvarer to prosent av de stemmeberettigede i kommunen. Formannskapssekretær Mari Grongstad i Melhus kommune opplyser at Melhus hadde 12.070 stemmeberettige ved kommunestyrevalget i 2015, og at det innebærer at Melhuslista må ha minst 242 underskrifter. Valgloven slår fast at maksimumskravet er 300 underskrifter.

– Dette er det ekstra vi må gjøre for å kunne stille til valg, og regelverket er slik, sier Gråbak.

Riksdekkende parti trenger ikke å sanke underskrifter for å kunne stille til valg.

Mobilisering

Melhuslista er allerede i gang med å samle underskrifter, og lørdag skal Sigmund Gråbak og Tore Johansen fra Melhuslista stå på stand på Melhustorget for å mobilisere for underskriftslister. Valget er ikke før neste år.

– Vi har bedre tid enn sist, og det markerer vi med stand på lørdag. Dessuten deler vi ut lister til våre medlemmer. Medlemskap i Melhuslista er flytende, og vi har ikke kontingent, sier Gråbak.

Merethe Moum understreker at en underskrift på lista ikke betyr at en må stemme på Melhuslista ved valget, og at listene vil bli unntatt offentlighet.

– Frisk pust

– Melhuslista har vært en frisk pust i politikken, mener Moum.

I forkant av kommunestyrevalget i 2015 dukket Melhuslista opp, og den ble blant annet til som et resultat av at Sigmund Gråbak ble vraket av Høyre som toppkandidat. Melhuslista fikk inn fire kommunestyrerepresentanter og fikk én plass i formannskapet. Som følge av listesamarbeidet innen opposisjonen, har det hendt at Melhuslista har hatt flere inne i formannskapet når det har vært forfall hos andre opposisjonspartier.

– I starten ble det flirt av oss. Etter hvert har de andre partiene tatt oss på alvor. Melhuslista har satt seg i respekt og vi har gjort en god jobb, sier Gråbak.

– Tar dere gjenvalg?

– Først må vi få samlet inn underskrifter, og vi har ikke stresset med hvem som skal stille til gjenvalg.