Nylig holdt kommunen folkemøter i Budal, Singsås og Soknedal om nettopp navnsetting på alle veier i kommunen. Oppmøtet, og ikke minst engasjementet, var veldig bra, forteller både prosjektleder Berit Wolden og enhetsleder Arnfinn Solem. I Singsås troppet over 60 interesserte opp på møtet.

HVA SKAL E6 HETE? Også de store ferdselsårene, som fylkesveg 30 og E6, skal få egne navn. I Melhus har de gitt E6 etter de ulike grendene, mens veien skal få ett navn i Midtre Gauldal. I Rennebu og Oppdal heter den Trondheimsvegen.

Ett navn per vei

Én parsell får nemlig et navn. Men en parsell, eller vei, kan over store avstander og potensielt mange ulike grender.

– Der kan det i dag eksistere flere navn på en og samme parsell. Men vi kan ikke beholde flere navn, som en hovedregel, sier Wolden.

Adresseringsprosjektet i Midtre Gauldal er omfattende, men nødvendig. De regner med å bruke i alle fall tre år på å ferdigstille det. En navnekomité finnes allerede i kommunen, og de er godt i gang med arbeidet. Kommunens administrasjon ønsker primært at nettopp navnekomiteen skal ha den avgjørende myndighet med å fastsette navn på veiene. Men det blir opp til kommunestyret å avgjøre hvem som skal ha denne myndigheten, men innstillingen fra administrasjonens side vil være at komiteen skal ha denne myndigheten. Den lokale forskriften om hvem som skal ha vedtaksmyndighet, skal opp i kommunestyret om ikke lenge, forteller Wolden. Men etter valget på navn er tatt, må det så gjennom en sjekk av Stedsnavnstjenesten, som ligger under Språkrådet. De vil komme med en tilrådning om skrivemåte.

Navnekomité

Prosjektlederen oppfordrer folk i kommunen til aktivt å bruke navnekomiteen, og legge frem sine forslag på veinavn. Det er fritt frem å sende inn navneforslag.

– Håpet er at lokalbefolkningen aktivt bruker medlemmene i navnekomiteen, og gir dem innspill og forslag, sier Arnfinn Solem.

Navnekomiteen består av totalt åtte medlemmer, hvorav fire vararepresentanter. Det skal være to representanter fra alle de fire grendene, eller de gamle kommunegrensene:

  • Fra Singsås: John Birger Krokan (leder) og Egil Myhre

  • Fra Budal: Sigmund Storlimo og Are Kroken

  • Fra Støren: Hans Erik Gynnild og Odd Steinar Reitan

  • Fra Soknedal: Sidsel Haanshus og Jostein Gynnild

– De jobber godt sammen. De har god kontakt med innbyggerne og snakker mye med lokalhistorikere, sier Wolden.

17 veier med fv. 30 og E6

Nå nylig lå det ut 17 lange veiparseller, inkludert fylkesveg 30 og E6 ute. Her kunne folk komme med forslag på navn. Fristen var 31. januar. Det gjaldt sju småveier i Soknedal, seks i Singsås og fire i Budal. Framover vil det bli lagt ut nye veiparseller så fort de er klare til behandling. Slik vil prosjektet gå, til alle veiparseller er vedtatt.

Hovedferdselsårene fylkesveg 30 og E6 skal også navnsettes i de ulike kommunene. Melhus, Rennebu og Oppdal har allerede gitt E6 navn. I Melhus får E6 ulike navn gjennom de ulike grendene. Der heter den Kvålsvegen, Lersvegen, Lundamovegen og Hovinsvegen. I Rennebu og Oppdal har de valgt å kalle E6 Trondheimsveien. Fylkeseg 30 heter Haltdalsvegen og Malmvegen gjennom Holtålen kommune.

Lange veier med store tall

I Midtre Gauldal har de bestemt at hver parsell skal få ett navn, ikke flere etter hvor veien slynger seg. I en så vidstrakt kommune som Midtre Gauldal går enkelte veier over svært lange avstander. Det betyr at husnumrene kan komme opp i virkelig store tall.

– Det har kommet innspill på at noen synes det blir veldig store tall, forteller Wolden.

Men slik må det bli. Tallene settes ikke etter antall hus, men etter avstandsprinsippet. Én kilometer er 100 husnummer. Dette gjøres for at nødetatene enkelt skal kunne finne frem. Hvis de vet at de skal til husnummer 560, vet de at de skal kjøre omtrent 5,5 kilometer før de er fremme.

Berit Wolden startet i jobben som prosjektleder for adresseringsprosjektet i oktober. Hun kommer fra Støren, men bor i dag på Hovin. Men i rundt ti år har hun bodd på Østlandet, hvor hun har jobbet som lærer. I 2016 flyttet hun tilbake til hjemtraktene igjen.

Marthe.Eid@tronderbladet.no

982 60 454