– Jeg har stemt Arbeiderpartiet all min dag, utbrøt Norunn Kvålsvoll (93) da Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mandag gikk bort til et bord på bygdakafeen.

Rundt bordet satt Norunn Kvålsvoll, Johanne Åsta Lervik, Ester Rathe og tidligere Ap-ordfører Erling Bøhle.

Eldreomsorg

Tajik var på et 30-minutters besøk på Buen omsorgssenter der hun fikk en orientering om Melhus kommunes prosjekt 100 år i eget hjem. Prosjektet innebærer en omorganisering av den kommunale omsorgen, og assisterende rådmann Trude Wikdahl sa blant annet at de ansatte er vant til å tenke behandling. Nå skal fokuset dreies mer mot forebygging, og at hver enkelt tar mer ansvar for egen alderdom.

– Det blir en endring for innbyggerne, sa Wikdahl.

Arbeiderpartiets nestleder sa at hun synes det høres kjempespennende ut hvordan Melhus kommune tenker eldreomsorg, men hun tok også opp hva slike prosjekt innebærer for de ansatte.

– Ansatte sier at det er vanskelig å jobbe ut fra den måten, og det å ha tid nok, sa Tajik.

Til det svarte Wikdahl at tid frigjøres blant annet med bruk av velferdsteknologi.

Valgløfter

Tajik kom inn på Arbeiderpartiets satsing på eldreomsorg, og at det ikke lenger er så sterkt fokus på antall sykehjemsplasser.

– Vi vil sette av en milliard kroner til velferdsteknologi, vi ønsker å gjøre det attraktivt å jobbe innen eldreomsorgen og da trenger vi hele faste stillinger, vi ønsker nasjonale indikatorer for å måle eldreomsorgen og vi ønsker å doble bevilgningen til Den kulturelle spaserstokken, sa Tajik.

Tajik sa også at pleie- og omsorgssektoren ikke har samme betingelse som andre sektorer, og hun sa at en ikke ser at det lyses ut 18 prosent stilling som politiansatt.

Når det gjelder måling av eldreomsorg i kommunene,nevnte Tajik at Arbeiderpartiet ønsker å ha et team som hjelper de kommunene som ikke når opp.

- Det er minst like viktig å gi tilskudd til aktivitet som å gi tilskudd til sykehjemsplasse. En blir så lett inaktiv på sykehjem. Vi blir stadig flere eldre, og det må settes inn en innsats for å unngå at folk blir pleiepasienter, mener stortingsrepresentant Jorodd Asphjell.

Meningsmålingene har ikke sett oppløftende ut for Arbeiderpartiet, men Tajik sa at den viktigste målingen er på valgdagen 11. september.

– Vi kommer ikke til å kutte i skattene, og vi kan ikke kutte om vi skal få til eldreomsorgen. Våre viktigste saker er arbeid, helse og skole. Hvis folk vil bytte ut Høyre og Fremskrittspartiet, må de stemme på Arbeiderpartiet. Hvem vi vil samarbeide med, tar vi etter valget, sa Tajik.

På spørsmål om hvilke partier Arbeiderpartiet vil samarbeide med om det ikke lykkes partiet å danne rent flertall, svarer Tajik slik:

- Det er ikke naturlig å samarbeide med et parti som stiller ultimatium, sier Tajik og viser til Miljøpartiet De Grønnes krav.

HÅNDHILSTE: Nestleder Hadia Tajik (Ap) gikk bort til ett av bordene i bygdakafeen, og den første hun håndhilste på, var Norunn Kvålsvoll (93). T.v. Johanne Åsta Lervik (80). Ved bordet satt også Ester Rathe og Erling Bøhle. I bakgrunnen Einar Gimse Syrstad fra Melhus Arbeiderparti og stortingsrepresentant Jorodd Asphjell. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Utenfor Buen omsorgssenter ble Hadia Tajik tatt imot av ordfører Gunnar Krogstad og gruppeleder Einar Gimse Syrstad. T.h stortingsrepresentant Jorodd Asphjell.
Inne på Buen ble følget fra Arbeiderpartiet møtt av assisterende rådmann Trude Wikdahl (t.h) og virksomhetsleder Elisabeth Heggheim.