Uværet vil komme først i nordlige deler av Gauldalen, natt til søndag. Vinden vil øke opp til stiv kuling, 17 meter i sekundet, melder Yr.no lørdag kveld. I store deler av Gauldalen vil den sterke vinden vare ved hele mandag.

Meteorologisk institutt har kalt inn ekstra mannskap for å overvåke situasjonen ekstra nøye, ettersom uværet blir klassifisert som fase A, noe som betyr at det kan utvikle seg videre til fase B og dermed bli klassifisert som ekstremvær.

Uværet begynner på Vestlandet søndag og det er ventet sørlig kraftig vind, kanskje sterk storm på kysten som kan komme opp i orkans styrke ved Stad. Mandag vil vinden flytte seg til fjellområder i Sør-Norge.

– Så er det fare for å få tilsvarende situasjon i Nord-Norge på tirsdag. Vinden kan ta god tak i Norge i lang tid, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK.

Både i Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Trøndelag vil vinden øke til sør og sørøst full storm utsatte steder i løpet av søndag kveld. Vindkastene kan komme opp i 35–40 meter i sekundet. Den sterkeste vinden vil vare til og med natt til tirsdag.

– Det er først og fremst fjell og kyst som vil merke det, men vindkastene kan også komme ned i fjord- og dalstrøk som er utsatt for sønnavind, sier Fagerlid. Han oppfordrer folk til å holde seg inne.

Temperaturene vil holde seg godt på minussida. Bare lengst nord i Gauldalen vil det bli varmegrader i løpet av mandag. Men for de fleste vil det bli en hustrig start på uka.

Les NRK Trøndelag: Derfor er det høysesong for ekstremvær.