– Plast er vår tids største utfordring. Vår oppfordring er at lag og organisasjoner setter i gang en dugnad for å få ryddet vekk plast, og plastsøppel finnes overalt, sier banksjef Karl Reinert Halsen i Sparebank1 SMN Gauldalen.

Overalt

Etter at det viste seg at en død hval hadde mye plast i magen, ville mange sette i gang rydding langs strender. Banksjefen peker på at det også finnes plastsøppel i innlandet. Når snøen forsvinner, vil det bli enda mer synlig at ikke alt er gullende rent i skog og tettsteder.

Sparebanken har bestemt seg for å sette én million kroner i Midt-Norge som lag og organisasjoner kan søke på, og fristen er 10. april. Dessuten oppfordrer banksjefen til bruk av miljøvennlig engangsutstyr ved arrangementer.

– Det er også viktig å tenke på at kunstgressbaner avgir mye plast, og at det bør være et system for å fange opp dette, sier Halsen.

Kutter ut reklameeffekter

Heller ikke sparebanken går helt fri når det gjelder plastgjenstander som fort ender i søpla eller på avveier.

– Vi har bestemt oss for å slutte å gi bort ting som er laget av plast. Det er altfor mye av ballonger og penner. Sparebank1 SMN er miljøsertifisert, og da må vi slutte å bruke så mye plastikk, sier Halsen.