– Det er skuffende at en ikke kan få oppstartsmøte, sier grunneier Ole Morten Øyås.

Ny bestemmelse

For første gang har Melhus kommune brukt en ny bestemmelse i plan- og bygningsloven som går ut på at rådmannen kan stoppe utbyggingsplaner om rådmannen mener at planene er i strid med kommunens overordnede planer.

30 av 37 i Melhus kommunestyre stemte nei til at Ole Morten Øyås skal få et oppstartsmøte med Melhus kommune for å få kartlagt om han kan gå videre med planene om et bolig- og næringsområde på Øyåsbakkan i Melhus.

– Ja-kommune

I debatten under kommunestyremøtet kom det fram at flertallsgruppa ikke sto samlet. Svein Evjen (H) valgte å støtte forslaget fra opposisjonspartiet Melhuslista om å tillate et oppstartsmøte.

– Melhus skal være en ja-kommune. Hvis det ikke går an å få til utbygging, blir det avklart i et oppstartsmøte. Jeg er helt sikker på at arealforvaltning hadde brukt mye mindre tid om grunneieren hadde fått dette møtet, sa Evjen.

Også varaordfører Stine Estenstad (H) mente at rådmannen ikke hadde møtt grunneieren på en god måte.

– Såpass kundevennlig må kommunen være at rådmannen ikke stopper utbyggingsforslag. Området er interessant for kommunen, sa Estenstad.

Ketil Reitan (Sp) spurte om hva som er forskjellen på et uformelt møte som formannskapet påla administrasjonen å ha med grunneier Øyås, og et oppstartsmøte. Ifølge virksomhetsleder Guri Vik innebærer et oppstartsmøte at utbygger skal kunne gå videre med planlegging, og at kommunens ansatte skal ha avklart en del forhold rundt utbygginga før oppstartsmøtet. Etter oppstartsmøtet skal det skrives referat og saken skal sendes ut på høring, forklarte Vik.

– Den nye bestemmelsen er for at en skal slippe å bruke mye ressurser på noe som kanskje ikke går gjennom, sa Vik.

Ny sjanse senere

Flertallet vedtok altså at Øyås ikke får gå videre med bolig- og næringsfeltet. Eirik Engan (MDG) var en av dem som stemte imot, og begrunnet det med at selv om området hilses velkomment, er det viktig å se området i en større sammenheng.

– Jeg ønsker heller utbygging på arealet til Ole Morten Øyås enn på førsteklasses matjordkvalitet, sa Engan.

Kommunestyret åpner imidlertid for at feltet på Øyås kan legges inn i en boligbank og hentes fram ved neste rullering av kommunedelplanen. Forslaget kom fra Senterpartiet, og Jorid Jagtøyen sa at Senterpartiet ønsker å ta innbyggerne på alvor når de kommer med innspill. Forslaget fikk støtte fra hele kommunestyret.

Kommunedelplanen skal ikke rulleres denne perioden, og det er opp til det neste kommunestyret når det blir rullering. Grunneier Øyås er glad for at planene hans kan bli med på neste rullering.

– For vår del er det synd at det ikke blir rullering denne perioden. Det tar lang tid fra en starter en rullering til forslaget er vedtatt, sier Øyås etter møtet.

Øyås forteller at han har fått henvendelser fra flere som venter på å få utvikle planer.